fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryU Crnoj Gori se očekuje dopunsko označavanje goriva

U Crnoj Gori se očekuje dopunsko označavanje goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dopunsko označavanje goriva na benzinskim pumpama, koje je nedavno počelo u Evropskoj uniji (EU) i pojedinim zemljama regiona, trebalo bi da brzo zaživi i u Crnoj Gori, saopštili su iz Udruženju naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG).

Generalni sekretar UNKCG, Boris Spalević, kazao je Vijestima da je Evropski parlament (EP) u oktobru ove godine pokrenuo primjenu evropske direktive kojom je obuhvaćen novi sistem obilježavanja alternativnih biogoriva, koja moraju biti zastupljena u ukupnoj prodaji deset odsto.

“Direktiva je počela da se primjenjuje na benzinskim stanicama u svih 28 zemalja EU. Te nove oznake će biti obaveza i na novo proizvedenim automobilima. Nove oznake će biti dodatak postojećim oznakama, a primjenjivaće se u svih 28 zemalja članica EU, kao i u Švajcarskoj, Turskoj, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj“, naveo je Spalević.

U regionu bi sa tom praksom prvi trebalo da krenu Makedonija i Srbija.

Spalević je objasnio da bi to trebalo prvenstveno da pomogne potrošačima da lakše odaberu gorivo za svoje vozilo.

“U svijetu se danas sve više razmišlja i o alternativnim gorivima koja moraju biti zastupljena deset odsto u odnosu na fosilna goriva. Iz tih razloga označavaće se i nova vozila na čepovima rezervoara sa oznakom po toj direktivi“, kazao je Spalević.

Za benzinske pumpe označavanje će se obavljati na način što će u neposrednoj blizini mlaznice i na samoj mlaznici stajati oznaka o vrsti goriva. Pored standardnih oznaka za goriva BMB 95, 98, 100 i EURO dizel naći će se i dopunske oznake.

„To neće mnogo zbunjivati, ali je interesantno da naši vozači nemaju mogućnost da na benzinskim stanicama u Crnoj Gori samouslužno pune gorivo u svoja vozila kao što je to slučaj u zemljama EU“, dodao je Spalević.

Iz tog razloga, ako ako se nađu van granica Crne Gore, a nijesu upućeni u ovu direktivu dodatnog obilježavanja biće im otežano.

Spalević je rekao da je u pripremi set naljepnica za označavanje električnih vozila i na mjestima za punjenje električnih automobile.

On je kazao da se prihvatanje seta tih mjera očekuje početkom naredne godine.

„To znači da treba očekivati rok za primjenu od 24 mjeseca nakon toga. Možemo očekivati da će se 2021. električni automobili po novom standardu puniti za naredne dvije godine u EU, a vjerovatno da će se Crna Gora pripremati da funkcioniše i u tom pravcu jer će pojaviti zahtjevi privatnika da otvaraju stanice za punjenje električnih automobila”, objasnio je Spalević.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Javni poziv za podršku očuvanju autohtonih genetičkih resursa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavilo je javni poziv za dodjelu...