fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Budvi 37,5 hiljada turista

U Budvi 37,5 hiljada turista

Budva, (MINA-BUSINESS) – U Budvi trenutno boravi oko 37,5 hiljada turista, što je na nivou 79 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Direktorica Turističke organizacije (TO) Budva, Maja Liješević, kazala je za agenciju Mediabiro da u hotelima boravi oko 14 hiljada turista, što je na nivou iz 2019. godine.

U privatnom smještaju je više od 23 hiljade turista, što je na nivou 70 odsto u odnosu na 2019.

„Kada je struktura gostiju u pitanju, u Budvi boravi najviše gostiju iz regiona – Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), a slijede Ukrajina i Rusija. Kada su hoteli u pitanju, osim pomenutih tržišta, tamo borave i gosti iz Kazahstana, Izraela, Francuske i Turske“, dodala je Liješević.

Ona je navela da u narednom periodu, uz stabilnu epidemiološku situaciju, očekuju liberalnu politiku ulaska u Crnu Goru.

„Nadamo se da će se nastaviti pozitivan trend dolaska turista u Budvu“, kazala je Liješević.

Ona je najavila da u planu imaju niz manifestacija koje će se organizovati u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

Hotelijeri su zadovoljni tokom sezone i nadaju se da će tako ostati do kraja.

PR menadžerka Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, Jelena Kaluđerović, saopštila je da ovu sezonu karakterišu “last minute” ponude, koje doprinose da iz dana u dan imaju sve veći broj gostiju.

„Bićemo prezadovoljni ako se hotel bude popunjavao ovom dinamikom koja je na zadovoljavajućem nivou. Naši hoteli su izašli sa jako dobrim ponudama. To su cijene koje su do 15. jula bile niže i do 15 odsto u odnosu na 2019. godinu, a i u narednom periodu nastavićemo sa politikom nižih cijena“, objasnila je Kaluđerović.

Što se tiče strukture gostiju, najviše ih je iz Srbije i Ukrajina. Tu su i gosti iz BiH, Kazahstana, Poljske, Ukrajine i Rusije.

“Nedostaje nam rusko i zapadnoevropsko tržište“, kazala je Kaluđerović.

Ona je saopštila da i u periodu postsezone treba da budu oprezni i fleksibilni i da prate situaciju sa koronavirusom koja se pokazala nepredvidivom.

Menadžer hotela Avala, Dušan Bećir, zadovoljan je brojem gostiju i popunjenošću kapaciteta.

„Imamo zanimljive preliminarne statističke pokazatelje. Po broju noćenja, ova godina je za nekoliko procenata jača od 2019. Ono što je sa druge strane istina, jeste da smo bili oprezni u formiranju cijena i u tom smislu je ukupan prihod smanjen. Nadamo se da će ovo biti jako uspješna sezona“, rekao je Bećir.

On je poručio da su izostali turisti iz Zapadne Evrope, ali da je u porastu broj turista iz Ukrajine. Osim toga, dominantni turisti su iz Srbije i Izraela.

I ugostitelji bilježe dobre rezultate. Vlasnik firme Veluza, Luka Vučković, u sklopu kojeg posluje ugostiteljski objekat Mocart, saopštio je da je posao iznad svih očekivanja.

„Sada smo na nekih 45 odsto prometa u odnosu na 2019. godinu, što je za nas izvanredan rezultat. Gosti su pretežno iz okruženja, ima nešto i Ukrajinaca i Rusa. Pristupačne su cijene i u hotelima i u restoranima. Nadamo se da će epidemiološka situacija biti dobra, kako bi spremno dočekali i postsezonu“, kazao je Vučković.

On je dodao da u kafiću poštuju sve epidemiološke mjere, na stolovima su dezinfekciona sredstva, a osoblje nosi maske i svi su vakcinisani.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije