fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrump suspendovao povećanje carina Meksiku

Trump suspendovao povećanje carina Meksiku

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Američki predsjednik Donald Trump suspendovao je povećanje carina Meksiku nakon što se vlada te države obavezala da će preduzeti snažne mjere za ograničavanje broja migranata uglavnom iz Srednje Amerike koji nezakonito prelaze južnu granicu.

Trump je zaprijetio da će od ponedjeljka nametnuti pet odsto uvoznih carina na sve meksičke proizvode ako Meksiko ne pristane na njegove zahtjeve da pooštri svoje granice, a njegova objava dogovora uslijedila je nakon trodnevnih pregovora Meksika i SAD-a u Vašingtonu.

“Ovime su na neodređeno vrijeme suspendovane carine koje su SAD u ponedjeljak trebalo da uvedu Meksiku”, napisao je Trump na Twitteru u petak.

On je kazao da se Meksiko, zauzvrat, složilo da će preduzeti snažne mjere kako bi zaustavio migracije kroz Meksiko i na južnu granicu, prenosi SEEbiz.

“To se čini kako bi se uveliko smanjilo ili uklonilo nezakonito useljavanje koje iz Meksika dolazi u SAD”, dodao je Trump.

Američki graničari uhapsili su u maju više od 132 hiljade ljudi koji su prešli iz Meksika, što je najviši mjesečni nivo od 2006. godine, a Trump, koji se suprotstavio onome što opisuje kao “invaziju”, zaprijetio je nametanjem poreza i do 25 odsto ako se Meksiko ne usredsredi na taj problem.

Meksiko je napravio ustupke tokom razgovora, nudeći slanje šest hiljada vojnika na južnu granicu s Gvatemalom, ali je takođe poručio da želi vidjeti dugoročno rješenje koje će uključivati pomoć za ekonomski razvoj.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...