fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrump povećava carine na kinesku robu

Trump povećava carine na kinesku robu

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Sjedinjene Američke Države (SAD) će od petka povećati carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi USD, s deset na 25 odsto, saopštio je američki predsjednik Donald Trump.

On je ocijenio da se trgovinski pregovori između dvije države realizuju presporo.

Odluka je objavljena u trenutku dok se očekuje dolazak kineskih pregovarača u Vašington na, kako je američki ministar finansija Steven Mnuchin rekao, „posljednji krug“ pregovora, prenosi Biznis.ba.

Dvije strane pokušavaju da dogovore trgovinski sporazum nakon što je Trump prošle godine uveo carine na kinesku robu, a Kina odgovorila jednakom mjerom izazvavši trgovinski rat koji prijeti destabilizacijom međunarodnih tržišta.

Povećanje carina u petak biće prvo od kada su Trump i kineski predsjednik Xi Jinping u decembru objavili “prekid vatre” u trgovinskom ratu.

“Kina deset mjeseci plaća SAD-u carine od 25 odsto na robu visoke tehnologije vrijednu 50 milijarda USD i deset odsto na drugu robu vrijednu 200 milijarda USD“, objavio je Trump na Twitteru.

On je poručio da će deset odsto u petak porasti na 25 odsto.

Trump je kazao da je druga kineska roba vrijedna 325 milijarda USD i dalje bez carina, ali će uskoro i na nju biti nametnute carine, po stopi od 25 odsto.

Trump je zbog visokog trgovinskog deficita između SAD-a i Kine prošle godine uveo carine na kinesku robu vrijednu 250 milijarda USD. Kina je uzvratila carinama na američku robu vrijednu 110 milijarda USD.

SAD i Kina dogovorili su prvo da bi pregovore trebalo da dovrše do 1. marta. SAD je tada trebalo da uvede nove carine, ali je Trump odlučio da neće dok god pregovori traju i napreduju.

Glavna sporna pitanja su američka zabrinutnost zbog kibernetičke sigurnosti, krađe intelektualnog vlasništva i pristupa tržištu, kao i kupnja sirovina.

Najčitanije