fbpx
16.9 C
Podgorica
October 6, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessTražiće odštetu od bivše uprave

Tražiće odštetu od bivše uprave

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Plantaže će iskoristiti svoje pravo i u postupcima koji se vode protiv članova bivše uprave postaviti imovinsko-pravni zahtjev o naknadi štete, ako optuženi budu osuđeni za krivična djela koja im se stavljaju na teret i kojima su oštetili kompaniju.

Zamjenik predsjednika Odbora direktora Plantaža Miloš Popović je u intervjuu Vijestima, komentarišući to što je uhapšen dio bivše uprave, kazao da će se u ovom trenutku, dok traje istraga, suzdržati od bilo kakvih komentara.

„Poštujemo prezumpciju nevinosti sve dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi krivica bilo kog lica. Sa druge strane pružamo punu podršku i pohvale na hrabrom i profesionalnom pristupu Vladimiru Novoviću, Vukasu Radonjiću, kao i inspektoru iz specijalnog policijskog tima Goranu Mitroviću, koji su od početka uključeni u predmetima u našoj kompaniji i pozivamo ih da preispitaju odgovornost svih lica za koja postoje osnovana sumnja da su učinila krivična djela“, rekao je Popović.

Takođe, kako je rekao, u ovoj fazi rano je govoriti o visini učinjene štete po kompaniju, ali će kompanija iskoristiti svoje pravo i u krivičnom postupku postaviti imovinsko-pravni zahtjev.

Na pitanje kolike su dugove naslijedili od prethodne uprave i da li su uspjeli da reprogramiraju obaveze prema bankama, Popović je odgovorio da ukupne obaveze Plantaža prelaze 40 miliona EUR, što uzrokuje poteškoće u održavanju tekuće likvidnosti, a samim tim i plaćanja obaveza koja kompanija ima prema zaposlenima, bankama, dobavljačima.

Kompanija se odazvala javnom pozivu za reprogram poreskih potraživanja, čije rješenje očekuju narednih dana, a koje podrazumijeva jednokratnu uplatu od deset odsto i odlaganje plaćanja poreskih potraživanja na 60 jednakih mjesečnih rata.

„Pregovori između Plantaža i poslovnih banaka povodom reprograma postojećih kreditnih zaduženja su u toku i očekujemo da ćemo i po tom pitanju imati jasnu sliku do kraja mjeseca. Do sada, reprogram je potpisan sa tri poslovne banke, a očekujemo da će reprogram biti potpisan i sa ostalim bankama. Obaveze koje Plantaže imaju po osnovu kreditnih zaduženja iznose preko 22 miliona EUR i evidentno je da je odobravanje reprograma kreditnih zaduženja od velikog značaja za kompaniju zbog održavanja kontinuiteta poslovanja i tekuće likvidnosti“, objasnio je Popović.

On je precizirao da obaveze prema zaposlenima za otpremnine, startni dio zarade, jubilarne nagrade, limite i poravnanja iznose 820 hiljada EUR, kao i ukupna zarada za jul.

„Sve obaveze koje smo preuzeli su došle na naplatu u našem mandatu, jer su sporazumi o poravnanju sa radnicima potpisivani sa prethodnom upravom. Mi smo uspjeli znatno da smanjimo rashode u odnosu na prethodni period. Ukupan dug Plantaža prema Upravi prihoda i carina iznosi deset miliona EUR. I pored reprograma, u toku su intenzivni razgovori sa Ministarstvom finansija na temu rješavanja poreskog duga. Očekujemo da ćemo pronaći adekvatno rješenje, vodeći se zajedničkim interesima države i kompanije“, saopštio je Popović.

Na pitanje kakav su poslovni rezultat ostvarile Plantaže za šest mjeseci, a kakav očekuju za cijelu godinu, Popović je odgovorio da će na šestomjesečnim finansijskim izvještajima, koji još nijesu usvojeni, biti iskazan gubitak.

„Takav rezultat u prvoj polovini godine prati kompanije koje se bave ovom granom proizvodnje, s obzirom na sezonski karakter djelatnosti. U prvoj polovini godine su najveća ulaganja u agrotehničke operacije, koje su i ove godine uspješno realizovane. Što se tiče rezultata za cijelu godinu, rano je govoriti o tome. Naime, nakon završetka berbe, odnosno trećeg kvartala, imaćemo jasniju sliku“, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, prodaja je u prvoj polovini ove godine bila veća nego prethodnih godina u istom periodu, a u skladu sa očekivanjima i planom.

Rast u odnosu na prošlu godinu je skoro 20 odsto, dok je rast u odnosu na referentnu 2019. godinu oko sedam odsto.

Sva pojedinačna tržišta pokazuju rast u odnosu na odgovarajuće uporedne periode.

„Razlog ovakvih rezultata, osim stimulativnih prodajnih aktivnosti, su i promjena cijena, konačno ukidanje covid mjera na gotovo svim tržištima, kao i dobra turistička predsezona. Do kraja ove godine očekujemo pozitivan rezultat, koji će umnogome zavisiti od opštih ekonomskih uslova“, zaključio je Popović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Rade Milošević, UPC, saslušanje, cigarete, šverc cigareta

Milošević: Ne plašim se hapšenja

Podgorica, (MINA) – Bivši direktor Uprave prihoda i carina (UPC) Rade Milošević kazao je...