fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže isplatu otpremnina

Traže isplatu otpremnina

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Grupa od oko 60 penzionisanih radnika nikšićke željezare Tosčelik najavila je da će u petak protestovati ispred zgrade Ministarstva ekonomskog razvoja.

Oni zahtijevaju da budu dio programa najavljene isplate otpremnina za radnike iz metalsko-rudarskog kompleksa koji su prethodnih godina bili uskraćeni za ta sredstva.

Predstavnik nikšićkih metalaca, Željko Perović Danu je rekao da su se penzionisali tokom 2015. i 2016. godine, po osnovu dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je Skupština usvojila decembra 2014. godine.

Radna mjesta su, kako je kazao, napuštali, a da im nijesu u potpunosti isplaćene otpremnine.

“Otpremnie za našu grupu je tada trebalo da iznose po 15 hiljada EUR, s tim što nam je poslodavac odmah isplatio po pet hiljada EUR, a ostatak od deset hiljada EUR do danas je ostao u obećanjima tadašnjeg ministra Predraga Boškovića. Sadašnji nadležni resor nas, izgleda, ne ubraja u metalski kompleks i nijesmo uvršteni u program, jer da jesmo, valjda bi nas već neko o tome informisao”, rekao je Perović.

On je kazao da je protest jedini način da im skrenu pažnju da su i oni oštećeni, ali i da neće odustati dok ne ostvare obećano.

Čim se pokrenula priča nove vlade da će kreirati zakon kojim će obeštetiti metalce i rudare, bivši željezarci su se aktivirali pa su, rekao je Perović, dostavili odgovarajuću dokumentaciju. Tvrdi i da su u proteklom periodu imali razgovore sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja.

“Mi smo bili prinuđeni da prihvatimo penzije jer je i tada u fabrici bila teška situacija, a poslodavac se na svaki način, pa i otkazima, oslobađao radnika. Dok su neke naše kolege odlazile iz Željezare u stečaju sa dobrim otpremninama pa se ponovo u tu fabriku zapošljavali, mi smo otišli sa pet hiljada EUR”, naveo je Perović.

Decenijama rada u Željezari ulagali su u stambeni fond, a većina ni danas nije stambeno zbrinuta. Perović je kazao da za njih desetak još nije uplaćen ni beneficirani radni staž zbog čega su u više navrata organizovali proteste.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...