fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTivatski aerodrom i Herceg Novi povezati pomorskim putem

Tivatski aerodrom i Herceg Novi povezati pomorskim putem

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Od tivatskog aerodroma do Herceg Novog trebalo bi uvesti direktnu vezu brzim električnim brodom, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

„Vrijeme putovanja na liniji Aerodrom Tivat – Porto Novi – Herceg Novi je oko 35 minuta vrlo komfornim, modernim putničkim brodom. Red vožnje se može uskladiti sa redom letjenja aviona. Putovanje bi bilo krajnje atraktivno i u turističkom smislu“, naveo je Medojević u saopštenju.

On smatra da to ne bi značajnije uticalo na promet trajekta, jer se tamo pješaci inače prevoze besplatno, a aerodromski minibusevi, kako je kazao, samo zauzimaju mjesto i plaćaju malo.

Medojević je rekao da se, u kontekstu izbora, mogu vidjeti “fantastični” predlozi u vezi razvoja i gradnje u Herceg Novom.

„Kritična pitanja za razvoj Herceg Novog je vrijeme i komfor prevoza do Aerodroma Tivat. U ovom trenutku prevoz od tivatske vazdušne luke do Herceg Novog traje više od sat, plus eventualno čekanje na trajektu. Vrlo nekomforno. Vrijeme prevoza do Aerodroma Ćilipi je oko 35 minuta plus vrijeme čekanja na granici“, dodao je Medojević.

On smatra i da je razvoj cjelogodišnjeg zdravstvenog turizma kritično pitanje.

“Tu se zahtjeva sopstveni koordinirani plan razvoja oslonjen na tradiciju i akumulirano iskustvo iz banje Igalo. U periodu posle pandemije, potreba za ovom vrstom medicinsko – turističke usluge će neminovno biti velika u čitavoj Evropi, a Herceg Novi je izuzetno lociran”, tvrdi Medojević.

On je rekao i da je potrebno urediti turističku ponudu u zimskom periodu.

„Potreban je veliki akva park u prostoru sjeverozapadno od groblja Igalo, koji bi bio snabdjeven grijanom morskom vodom. Imao bi i sadržaje koji su pokriveni i mogu se koristiti i zimi, a otvoreni dio sa grijanom morskom vodom može se koristiti i van ljetnje sezone. Takođe, potrebno je da Istitut Igalo i ostali hoteli imaju adekvatne sadržaje, bazene i drugo“, saopšti je Medojević.

Za tu svrhu je, kako je dodao, potrebno poboljšano snabdijevanje energijom i to iz obnovljivih izvora.

„Herceg Novi i njegovo zaleđe je bogom dano za solarne panele i proizvodnju zelene energije“, zaključio je Medojević.

Najčitanije