fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTim DSSR iz Tuzle osvojio prvo mjesto

Tim DSSR iz Tuzle osvojio prvo mjesto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tim DSSR iz Tuzle osvojio je prvo mjesto na Demo danu regionalnog hakatona Smart Nikšić – pametna rješenja za održivi razvoj.

Iz Inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis saopšteno je da je na Demo danu devet timova iz Crne Gore i regiona predstavilo svoje inovativne ideje koje su razvijali prethodna dva dana.

„Prvo mjesto je osvojio tim DSSR iz Tuzle. Oni su kreirali rješenje za automatizaciju evidencije radnog vremena zaposlenih u preduzeću, koje se realizuje fingerprint reader-om, kao elegantnim, jednostavnim i eco-friendly rješenjem“, navodi se u saopštenju.

Učesnici hakatona su imali izazov da kreiraju pametno rješenje na jedan od definisanih problema Opštine Nikšić.

„Blizu 40 takmičara je 48 sati bez prestanka radilo u prostorijama IPC Tehnopolis, gdje su uz podršku mentora razvijali svoje inovativne ideje u cilju podizanja efikasnosti i kvaliteta života građana Nikšića, te razvoja lokalne ekonomije“, dodaje se u saopštenju.

Drugo mjesto je osvojio tim Error 404 iz Sarajeva koji je radio na kreiranju rješenja za problem iz oblasti turizma. Oni su kreirali aplikaciju koja će ponuditi smart rješenja za digitalizovanje turističke ponude nikšićke opštine.

„Tim iz Zenice, Four Amigos, osvojio je treće mjesto. Oni su radili na kreiranju softvera za rješavanje problema nepostojanja e-servisa za upravljanje i izdavanje dokumenata, kao i mogućnosti elektronske prijave problema“, rekli su iz Tehnopolisa.

Osim ta tri tima i ostali učesnici su ponudili sjajna rješenja.

“Tim GirlTHing radio je na rješavanju problema tradicionalne i nepraktične evidencije zaposlenih. Upotrebom savremenih tehnologija kreirale su pouzdan sistem pod nazivom SystEvident, kojim je proces evidentiranja dolaska i odlaska sa posla ubrzan”, objasnili su iz Tehnopolisa.

Sistem omogućava nadležnim osobama unutar kompanija lakše praćenje rada zaposlenih i pojednostavljuje i automatizuje izradu mjesečnih i godišnjih izvještaja.

Partour je virtuelni turistički vodič zasnovan na modelu avanturističke igrice u kojoj turista oživljava spomenike grada i otkriva znamenitosti uz pomoć AR tehnologije. Nakon završene ture, turista može da oproba svoje znanje i zamijeni ga za prave nagrade.

Iz Tehnopolisa su dodali da je Engineers on methane tim radio na rješavanju problema neadekvatno predstavljene turističke ponude, kreirajući interaktivnu funkcionalnu aplikaciju koja bi bila digitalni domaćin.

„Zadatak aplikacije je da skupi sve informacije o gradu i dešavanjima na jednom mjestu i učini ih lako dostupnim građanima i turistima“, navodi se u saopštenju.

Tim Bits je u fokusu imao unapređenje standardnog načina turizma. Problem su riješili interaktivnom mapom i point reward sistemom.

Innovative π ekipa se potrudila da kreira softver – efikasan e-service, koji ima za cilj da olakša postojeće procedure i afirmiše koncept elektronske dokumentacije, dok je Cape Ann radio na rješavanju problema nepostojanja e-servisa za dokumente i prijavu problema kreiranjem veb aplikacije.

Za prva tri mjesta su dodijeljene i vrijedne novčane nagrade u iznosu od 2,5 hiljade EUR za prvo, 1,5 hiljada EUR za drugo i hiljadu EUR za treće mjesto.

Hakaton je organizovan u saradnji sa partnerima iz INTERA Tehnološkog Parka iz Mostara, grada Zadra, BIT centra Tuzla i Sveučilišta u Zadru.

Hakaton je organizovan u okviru projekta 2CODE – Cooperation for Development of Cross Border Business Environment Enhanced, koji je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije