fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTesla i tehnološki sektor podstakli rast indeksa

Tesla i tehnološki sektor podstakli rast indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu porasli su i u utorak, drugi dan zaredom, pri čemu su ponovo najviše ojačale cijene dionica tehnoloških divova i Tesle.

Dow Jones indeks ojačao je 0,41 odsto na 39.331 bod, dok je S&P 500 porastao 0,62 odsto na 5.509 poena, a Nasdaq 0,84 odsto na 18.028 bodova.

Rast indeksa ponovo se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, prenosi Hina.

Dionica Apple-a poskupila je 1,6 odsto, a značajno su porasle i cijene Amazona i Alphabeta.

Najveća je dobitnica bila dionica Tesle, sa skokom cijene više od deset odsto, jer je taj proizvođač električnih vozila obavijestio o padu broja isporuka u drugom tromjesečju pet odsto, manje nego što se očekivalo.

Trgovalo se mirno jer nije bilo značajnijih vijesti, i jer je, uoči Dana nezavisnosti zbog kojeg se sjutra u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) neće raditi, obim trgovanja smanjen.

U petak će biti objavljen izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koji obično značajno utiče na smjer tržišta.

Ulagači se nadaju da će podaci ukazati na moguće popuštanje inflacije, što bi podržalo nade u značajnije smanjenje kamata američke centralne banke u ovoj godini.

Čelnici Federalnih rezervi (Fed) već duže vrijeme poručuju da je inflacija i dalje iznad planiranih vrijednosti centralne banke od dva odsto i procjenjuju da je do kraja godine moguće jedno smanjenje kamata.

Na tržištu se, pak, procjenjuje da će Fed do kraja godine u dva navrata smanjiti kamate, počevši od septembra.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 odsto na 8.121 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,69 odsto na 18.164 poena, a pariski CAC 0,3 odsto na 7.538 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije