fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryTerić obavijestila Komisiju za tržište kapitala o rezultatima poziva

Terić obavijestila Komisiju za tržište kapitala o rezultatima poziva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neuspješna zatvorena emisija akcija Atlas banke za postojeće akcionare zvanično treba da bude potvrđena do početka naredne sedmice, pošto nakon 30 dana od raspisivanja poziva nijesu izvršeni upis i uplata potrebnih sredstava.

Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, privremena upravnica Atlas banke Tanja Terić obavijestila je Komisiju za tržište kapitala o rezultatima poziva, na osnovu kojih u roku od osam dana treba da bude izdato oficijelno rješenje o neuspješnosti emisije.

Nakon toga, zatražiće odobravanje nove javne ponude za dokapitalizaciju Atlas banke zainteresovanima koji nijesu postojeći akcionari te finansijske kompanije pod privremenom upravom koju je uvela Centralna banka (CBCG).

CBCG je 7. decembra prošle godine donijela rješenje o uvođenju privremene uprave u Atlas i Invest banku Montenegro (IBM), koje pripadaju Atlas grupi biznismena Duška Kneževića.

Nakon što je Savjet CBCG početkom januara razmotrio izvještaje privremenih upravnika o finansijskom stanju i uslovima poslovanja banaka, ocijenjeno je da je Atlas banci neophodna dokapitalizacija.

Terić je kazala da je odluka o zatvorenoj ponudi emisije akcija postojećim akcionarima donesena 16. januara, a proces je otpočeo tri dana kasnije.

Po osnovu zakonskog prava preče kupovine, javnim pozivom je na prodaju ponuđeno 88,71 hiljada običnih akcija, pojedinačne nominalne vrijednosti 248 EUR, što znači da je ponuđena dokapitalizacija od 22 miliona.

Ona je precizirala da u prvih 30 dana od raspisivanja oglasa, počev od 19. januara, svi postojeći akcionari imaju pravo da upišu i uplate iznos koji je srazmjeran njihovom učešću u kapitalu banke.

Emisija će se smatrati uspješnom ukoliko u roku od 35 dana od objavljivanja oglasa uplate cjelokupan iznos.

“Komisija za tržište kapitala donosi rješenje o uspješnosti ili neuspješnosti misije, i u roku od osam dana u slučaju da emisija bude neuspješna banka će vratiti uplaćena sredstva akcionarima. Tada će se privremena uprava Atlas banke pripremati za emisiju akcija javnom ponudom trećim licima”, dodala je Terić.

Od raspisivanja tog zatvorenog poziva za dokapitalizaciju, Atlas grupa se više puta javno obraćala premijeru Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću i Terić, predlažući sanaciju uz dodatno obezbjeđivanje potraživanja imovinom Atlas grupe okvirne vrijednosti 25 miliona EUR.

Prije nego što je CBCG uvela posebne mjere u tu banku, vrijednost akcija na Montenegroberzi bila je 500 EUR, a 2011. godine akcije su se prodavale po cijeni od čak 2.549 EUR.

Najčitanije