fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeTehnološki sektor uticao na rast indeksa

Tehnološki sektor uticao na rast indeksa

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u ponedjeljak su porasle, najviše zahvaljujući jačanju tehnološkog sektora uoči objave poslovnih izvještaja Facebook-a, Alphabeta i Amazona.

Dow Jones ojačao je 0,07 odsto na 27.172 boda, S&P 500 porastao je 0,28 odsto na 2.985 poena, a Nasdaq indeks 0,71 odsto na 8.204 boda.

Najviše su porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku 1,2 odsto, pri čemu je dionica Apple-a poskupila 2,3 odsto, Facebook-a dva, a Alphabeta i Amazona više od 0,7 odsto, prenio je HRportfolio.

Razlog tome je pozicioniranje ulagača jer će tokom sedmice te kompanije objaviti kvartalne poslovne izvještaje, koji bi mogli osjetno da utiču na smjer tehnološkog sektora, ali i cijelog tržišta.

Direktor u kompaniji Longbow Asset Management, Jake Dollarhide, kazao je da je veliko pitanje kako će ti rezultati uticati na preostali tehnološki portfelj i cijelo tržište.

Ove sedmice oko 30 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objaviće kvartalne rezultate, a zarade većine onih koje su do sada objavile izvještaje nadmašile su očekivanja.

Zbog toga su analitičari povećali procjene.

U anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti za jedan odsto veća nego u istom periodu prošle godine, dok su na početku sezone objava izvještaja očekivali pad zarada za 0,2 odsto.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će krajem jula američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) da smanji ključne kamatne stope za 0,25 odsto.

Ove sedmice kamate bi mogla da smanji Evropska centralna banka (ECB) kako bi podstakla rast ekonomije eurozone.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da bi čelnici ECB-a na sjednici u četvrtak mogli da smanje cijenu novca za 0,1 procentnih bodova.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle.
Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 odsto na 7.514 bodova, frankfurtski DAX porastao je 0,24 odsto na 12.289 poena, a pariski CAC 0,26 odsto na 5.567 bodova.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...