fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTehnološki sektor predvodio rast indeksa

Tehnološki sektor predvodio rast indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Američki indeksi su porasli u četvrtak, a tržište je bar nakratko uzelo predah od briga oko inflacije i kamata.

S&P 500 ojačao je 0,9 odsto. Nasdaq Composite dodao je 1,7 odsto, a Dow Jones Industrial Average 68 bodova ili 0,2 odsto, prenosi SEEbiz.

Tehnološke dionice podigle su S&P 500 i Nasdaq Composite u pozitivno područje u četvrtak u podne jer su ulagači kupili pad od početka sedmice.

Nvidia je skočila gotovo četiri odsto. Ostali članovi “Sedam veličanstvenih” su podigli cijene, uz Amazon a Alphabet dobiva više od dva odsto. Dionice diva e-trgovine takođe su dostigle najviši nivo svih vremena.

Apple je skočio tri odsto, zabilježivši svoj najbolji dan u ovoj godini.

Dow je na putu da završi sedmicu niže gotovo jedan odsto. U međuvremenu, S&P 500 je nadoknadio svoje ranije gubitke nakon vrućeg izvještaja o CPI-u, i sada je malo viši od ove sedmice. Nasdaq je zasad u sedmičnom plusu od 1,2 odsto.

Očitavanje indeksa proizvođačkih cijena za mart bilo je ispod procjena, pružajući određeno olakšanje nakon rasprodaje u srijedu zbog vrućeg izvještaja o potrošačkim cijenama.

“Podaci o inflaciji su bučni, a tržište odražava tu stvarnost. Postoje jasni znakovi dezinflacije na puno mjesta, ali posljednja milja borbe protiv inflacije biće najteža,” rekao je izvršni partner u Harris Financial Group, Jamie Cox, misleći na krajnji cilj Federalnih rezervi da dosegne dva odsto inflacija.

U međuvremenu, predsjednik Feda Njujorka, John Williams rekao je tokom događaja u četvrtak da nema potrebe za promjenom politike u skorije vrijeme.
Ovo dolazi nakon toplijih od očekivanih očitanja indeksa potrošačkih cijena u martu objavljenih u srijedu, što je izazvalo tržišnu rasprodaju.

Zapisnik sa sastanka Feda prošlog mjeseca takođe je pokazao da su neki zvaničnici i dalje zabrinuti zbog kretanja inflacije prema cilju centralne banke od dva odsto. Prinosi na trezorske obveznice skočili su nakon vijesti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...