fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTehnološki sektor podstakao indekse

Tehnološki sektor podstakao indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su porasli, nadoknadivši gubitke od prošle sedmice, što se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova.

Dow Jones je ojačao 0,2 odsto na 38.790 bodova, dok je S&P indeks porastao 0,63 odsto na 5.149 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 odsto na 16.103 boda, prenosi Hrportfolio.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova.

Tako je cijena dionice Tesle skočila više od šest odsto, nakon vijesti da će taj proizvođač električnih automobila povećati cijene nekih svojih modela u dijelu Evrope.

Cijena dionica Alphabeta skočila je četiri odsto, nakon vijesti da bi Apple u nove modele iPhonea želio da ugrađuje Googleov Gemini AI alat.

U fokusu ulagača ove sedmice će biti sjednica čelnika američke centralne banke.

Očekuje se da će centralna banka ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a kako je u posljednja dva mjeseca inflacija ostala povišena, sve je manje šansi i da će Fed smanjiti kamate u junu.

„To što su cijene dionica danas porasle daje mogućnost ulagačima da povuku dio zarade s tržišta uoči poruka Feda koje bi mogle prije razočarati nego ohrabriti ulagače”, kazao je Sameer Samana, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

Analitičari Goldman Sachsa poručili su da zbog povišene inflacije sada u ovoj godini očekuju tri smanjenja kamata Feda, dok su prije očekivali četiri.

„Kako je tržište blizu rekordnih nivoa, teško je vidjeti što bi moglo dodatno podstaći rast tržišta. A nije teško zamisliti što bi moglo razočarati ulagače”, kazao je Samana i istakao visoke valuacije tehnoloških dionica i mogućnost da Fed zadrži kamate na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo.

Na evropskim berzama cijene dionica su blago pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,06 odsto na 7.722 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,02 odsto na 17.932 boda, a pariski CAC 0,2 odsto na 8.148 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije