fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTehnološki sektor oštro pao

Tehnološki sektor oštro pao

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, posebno u tehnološkom sektoru, zbog daljeg rasta prinosa na obveznice i pogoršanja situacije s koronavirusom u Evropi.

Dow Jones je oslabio 0,46 odsto na 32.862 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,48 odsto na 3.915 poena, a Nasdaq indeks 3,02 odsto na 13.116 bodova.

Nakon što su dan ranije dostigli najviše vrijednosti u istoriji, u četvrtak su Dow i S&P 500 indeks znatno pali, jer ulagače zabrinjava rast prinosa na američke državne obveznice, prenosi Hrportfolio.

Prinosi na desetogodišnje obveznice dostigli su 1,75 odsto, najvišu vrijednost u 14 mjeseci, što je posljedica očekivanja da će inflacija porasti zbog ubrzanja oporavka ekonomije od koronakrize i ogromnih fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Dan ranije američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) povećala je procjenu rasta ekonomije u ovoj godini na 6,5 odsto, što bi bio najveći rast u gotovo 40 godina.

Iako čelnici centralne banke procjenjuju da će inflacija tokom godine dostići i 2,4 odsto, iznad planiranih dva odsto, predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je da bi to mogao biti privremeni skok inflacije, koji neće promijeniti Fed-ovo obećanje da zadrži ključne kamatne stope blizu nule.

„Fed je poručio da neće povećavati kamate do 2023. godine, no to ništa ne znači. Ako prinosi na obveznice nastave da rastu, to bi moglo naštetiti privredi”, rekao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

Na rast prinosa posebno su osjetljive dionice tehnoloških kompanija, jer se njihova vrijednost zasniva na budućoj zaradi, pa s rastom obvezničkih prinosa postaju manje privlačne.

Cijene dionica Amazona i Apple-a potonule su više od tri odsto.

Pad indeksa produbljen je nakon što je francuski premijer, Jean Castex, naredio mjesec potpunog zatvaranja na nivou Pariza i nekoliko drugih regija.

Castex je kazao kako strožije mjere dolaze zbog ubrzanja širenja virusa u trećem talasu pandemije.

„Posljednji udarac tržištu bila je vijest o zatvaranju Pariza. Ovdje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) očekujemo ponovno otvaranje ekonomije, a situacija s virusom se poboljšava. No, nijesmo gledali situaciju van SAD-a, a ta situacija nije svugdje dobra”, rekao je direktor u firmi Themis Trading, Joe Saluzzi.

Pogoršanje epidemiološke situacije u Evropi moglo bi naštetiti potražnji za naftom, pa su njene cijene pale. Zbog toga je S&P 500 indeks energetskog sektora potonuo 4,7 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,25 odsto na 6.779 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,23 odsto na rekordih 14.775 poena, a pariski CAC 0,13 posto na 6.062 boda.

Najčitanije