fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetske berze porasle

Svjetske berze porasle

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su značajno porasle, pošto su makroekonomski podaci podstakli nadu da bi privrede Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i eurozone mogle da izbjegnu recesiju, uprkos visokoj inflaciji i rastućim kamatnim stopama.

Dow Jones je na Wall Streetu porastao 1,8 odsto na 33.978 poena, dok je S&P 500 skočio 2,5 odsto na 4.070 bodova, a Nasdak indeks 4,3 odsto na 11.621 poen.

Rast indeksa je najvećim dijelom posljedica nade investitora da će se američka privreda “meko prizemljiti” i tako izbjeći recesiju, prenosi Hina.

U posljednjem kvartalu prošle godine američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 2,9 odsto na godišnjem nivou, nešto iznad očekivanja analitičara, uprkos prošlogodišnjem agresivnom povećanju kamatnih stopa američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Istovremeno, inflacioni pritisci su popustili, dok je tržište rada i dalje solidno čvrsto, iako je tražnja donekle oslabila.

Direktor JPMorgan Private Bank, David Carter, kazao je da je to mač sa dvije oštrice, jer bi Fed mogao da zadrži ključne kamatne stope na restriktivnim nivoima dugo vremena.

„Novi ekonomski izvještaji imaju ponešto za svakoga – sanjare koji misle da je ekonomija dovoljno usporila da Fed zastane, ali i pesimiste, koji misle da je rast i dalje previše jak da bi Fed mogao da se povuče. Nada nije investiciona strategija, a ekonomske činjenice bi uskoro mogle da pritisnu tržište“, rekao je Carter.

Investitori se nadaju da će američka centralna banka na februarskom sastanku podići kamatne stope za samo 0,25 procentnih poena, a ne za 0,5 poena, kao na prošlom sastanku.

Osim toga, oni se nadaju da bi konačna kamatna stopa, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla biti manja od pet odsto, iako je većina lidera Fed-a rekla da će morati da podignu stope iznad nivoa od pet odsto kako bi obuzdali inflaciju.

Investitori su fokusirani i na rezultate poslovanja kompanija, koje su pod pritiskom zbog visoke inflacije i usporavanja privrednog rasta.

Izveštaje je do sada objavilo više od 145 kompanija iz indeksa S&P 500, od ​​kojih je skoro 68 odsto ostvarilo veći profit od očekivanog.

Međutim, analitičari koje je anketirao Reuters procenjuju da su zarade kompanija iz indeksa S&P 500 u četvrtom kvartalu prošle godine pale 2,9 odsto u odnosu na isti period 2021, dok se početkom godine očekivao pad zarada od 1,6 odsto.

Ako zarade padnu, to bi bio njihov prvi pad od 2020. godine.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks je oslabio 0,05 odsto na 7.765 poena, ali je frankfurtski DAX porastao 0,8 odsto na 15.150 bodova, a pariski CAC 1,5 odsto na 7.097 poena.

Tržišta su optimistično raspoložena, jer su makroekonomski podaci objavljeni ove sedmice pojačali nadu da bi privreda eurozone mogla da izbjegne recesiju, uprkos energetskoj krizi i iako Evropska centralna banka (ECB) podiže kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije