fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetske berze oštro pale

Svjetske berze oštro pale

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su oštro pale, zbog rasta prinosa na obveznice i poruke predsjednika američke centralne banke, Jeromea Powella, da bi banka mogla dodatno da poveća kamatne stope.

Na Wal Streetu je Dow Jones pao 1,6 odsto na 33.127 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,4 odsto na 4.224 poena, a Nasdaq indeks 3,2 odsto na 12.983 boda.

Negativno je na tržište dionica uticao rast prinosa na američke državne obveznice. U petak su se prinosi na desetogodišnje obveznice, prvi put nakon 16 godina, probili iznad vrijednosti od pet odsto, prenosi Hina.

To može uticati na kamate na hipotekarne i kredite za kupovinu automobila, kao i na kamate na kreditne kartice.

Uz to, viši prinosi na obveznice smanjuju privlačnost dionica, jer ulagačima nude dobre prinose bez ikakvog rizika.

Ulagače je pokolebao i Powell, koji je na jednom poslovnom skupu kazao da su centralni bankari oprezni po pitanju monetarne politike, nakon agresivnog povećanja kamata prošle godine, ali da bi zbog snažne ekonomije i tržišta rada kamate mogle biti dodatno povećane.

„Ulagači su se nadali da će Powell najaviti da su Federalne rezerve završile s povećanjem kamata, no on je praktično poručio da će biti potrebno dodatno povećati kamate ako se inflacija zadrži na povišenim vrijednostima”, rekao je potpredsjednik u firmi Wealthspire Advisors, Oliver Pursche.

Ulagači nijesu skloni riziku i zbog toga što se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca.

U takvim okolnostima, ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena, kao što je zlato.

Zbog toga se cijena unce zlata kreće blizu najviše vrijednosti u dva mjeseca, oko 1,98 hiljada USD.

Zbog svega toga, ulagače nijesu ohrabrili ni kvartalni poslovni rezultati, premda je većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, ostvarila veće zarade nego što se očekivalo.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,6 odsto na 7.402 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,5 odsto na 14.798 poena, a pariski CAC 2,7 odsto na 6.816 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije