fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySuprotni stavovi o uspješnosti sezone na Žabljaku

Suprotni stavovi o uspješnosti sezone na Žabljaku

Žabljak, (MINA-BUSINESS) – Ljetnja sezona na Žabljaku u potpunosti je ispunila očekivanja, tvrdi direktorica lokalne Turističke organizacije, Vanja Krgović Šarović, dok u Turističkom udruženju tog grada smatraju da je ona kasno počela i da je bila 30 odsto lošija od prošlogodišnje.

„Ljetnja sezona je u potpunosti ispunila očekivanja. Negdje oko 70 odsto posjete činili su stranci, među kojima su dominirali Njemci i Francuzi. To je jako dobro, jer nam je i bio cilj da privučemo goste iz zapadne Evrope“, rekla je Krgović Šarović.

Ona je dodala da sezona na Žabljaku još traje, uz osjetno smanjenje broja turista, među kojima preovladavaju oni iz Kine i Izraela.

„Sezonu je obilježila još jedna pozitivna stvar, a to je smanjenje sive ekonomije, posebno u dijelu registrovanja privatnog smještaja i prijave, odnosno odjave turista, što je direktno uticalo i na rast naplate boravišne takse“, saopštila je Krgović Šarović.

Predsjednik nevladine organizacije Turističko udruženje Žabljak, Živko Taušanović, međutim smatra da je sezona veoma kasno krenula i da je bila 30 odsto lošija od prošlogodišnje.

„Ima više razloga kašnjenja sezone, jedan od glavnih su loši vremenski uslovi, kao i odsustvo domaćih i gostiju iz regiona. Tu prvenstveno mislim na goste iz Srbije koji su našli novu destinaciju za ljetovanje“, kazao je Taušanović i dodao da je sezona mogla biti bolja.

U Turističkoj organizaciji, ali i Turističkom udruženju ocjenjuju da je nedovoljno razvijena infrastruktura ključni problem turističkog razvoja Žabljaka.

„Žabljak mora ozbiljno da se pozabavi infrastrukturom i podizanjem kvaliteta usluga. Već možemo govoriti o Žabljaku kao traženoj turističkoj destinaciji, koja je zanimljiva ljeti i zimi, ali da bi se taj trend zadržao neophodno je izgraditi veće i ozbiljnije hotele sa pet zvjezdica“, kazala je Krgović Šarović.

Ona je navela da je neophodno popraviti lokalnu putnu infrastrukturu, ali i obezbijediti kvalitetno snadbijevanje vodom i strujom, profesionalno uslužno osoblje i autobusku stanicu.

„Da ne govorim o muzejima, galerijama i salama za kulturne i zabavne događaje. Sve to je dug i finansijski težak proces, u kojem treba istrajati i imati viziju, kako bi se zadržao status ekološke prijestonice i značaj Nacionalnog parka Durmitor“, saopštila je Krgović Šarović.

Zbog toga, kako je dodala, svaka investicija mora da ima obilježje „zeleno“.

Žabljak, prema riječima Taušanovića, ima dosta problema, prvenstveno sa infrastrukturom, s obzirom na to da su lokalni putevi u veoma lošem stanju.

„Vodovodna i elektro mreža nijesu na zavidnom nivou, jer veoma često imamo prekide u elektro i vodosnabdijevanju, a tu je i problem nelegalnog smještaja, uličnih dilera i nelojalne konkurencije“, kazao je Taušanović.

Krgović Šarović vjeruje da će najavljeno investiranje u skijalište Savin kuk doprinijeti produženju sezone na Žabljaku.

„Već sada možemo govoriti o trajanju sezone pet do šest mjeseci, a treba razmišljati o deset mjeseci. Iako Žabljak važi za zimski turistički centar, ono sa čime raspolaže nije dovoljno da bi govorili o zimskoj sezoni. Vjerujem da će najavljeno investiranje u skijalište Savin kuk doprinijeti produžetku“, rekla je Krgović Šarović.

Ona je navela da bi svaki takav iskorak trebalo da prate dodatni sadržaji.

„Mislim da ćemo sve to imati u trenutku kada budemo imali kolektivnu svijest o značaju turizma za ovo područje, što bi značilo da svi zasučemo rukave i damo svoj doprinos“, kazala je Krgović Šarović.

Taušanović je saopštio da se nada da će sezona na Žabljaku u skorijoj budućnosti trajati i duže od šest mjeseci, ali da je za to neophodno dosta rada.

„Zimska turistička sezona traje veoma kratko, a razlog su stara žičara i veoma kratke ski staze. Veliki problem prave Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), koji uopšte nemaju smisla, ni razumjevanja, niti se trude da poboljšaju turističku ponudu, kao ni da postojeće stanje dovedu u red“, rekao je Taušanović.

On je dodao da su neophodne vrlo brze promjene kako bi Žabljak krenuo uzlaznom putanjom i postao prepoznatljiv planinski centar.

Krgović Šarović je kazala da se Turistička organizacija priprema za nastupe na sajmovima u Beču i Štutgartu, gdje će predstaviti ponudu Žabljaka na savremen i moderan način, uz primjenu informacionih tehnologija.

„Očekujemo da će u funkciji biti vještačko osnježavanje staza, jer su radovi na vodenoj akumulaciji u završnoj fazi. Taj projekat može značajno da utiče na izmjenu dosadašnjeg stava – ukoliko bude snijega, biće i sezone“, navela je Krgović Šarović.

Ona smatra da će sezona biti uspješna kada se dostigne nivo na kojem će se situacija kontrolisati i gdje se neće zavisiti od vremenskih uslova ili bilo kojih drugih faktora spoljne sredine.

Taušanović je rekao da turistički poslenici od novembra spremaju objekte za zimsku sezonu, ali da to nijesu specijalne pripreme, jer su objekti relativno novi i uređeni.

„Problem je što nemamo ozbiljan ski centar i mislim da je tu zatajila Vlada koja ne ulaže na pravo mjesto. Vlada mora da stavi Žabljak na prvo mjesto kada je u pitanju zimski turizam. Ne očekujem posebno dobru sezonu“, poručio je Taušanović.

Tekst je uradila učenica Srednje mješovite škole “17. septembar” iz Žabljaka, Anita Anđelić, u sklopu projekta “Rereading – Rewriting. Improving media literacy in Montenegro”, u kojem je urađen mentoring đačkih i studentskih medija. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Najčitanije