fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSumnjaju da za Vektra Boku nije plaćen ni cent

Sumnjaju da za Vektra Boku nije plaćen ni cent

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Bivši radnici Vektra Boke dopunili su krivičnu prijavu, koju su nedavno podnijeli Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), zahtjevom da se preispita privatizacija nekadašnjeg Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Boka, jer sumnjaju da Vektra Montenegro za njega nije platila ni cent.

Predsjednik nevladine organizacije (NVO) Bivši radnici Vektra Boke, Đorđe Rajak, tvrdi da su članovi menadžmenta kompanije, i prije nego što su postali vlasnici akcija, stavili imovinu firme pod hipoteku na račun kredita Vektre Montenegro u iznosu od 24 miliona EUR.

On je dodao da se osnovano sumnja da za kupovinu HTP Boka nijesu dali ni cent, jer nikada nije aktivirana bankarska garancija na 60 miliona EUR, piše Dan.

„Zato sumnjamo da je Boka samo fiktivnim papirima prešla u ruke novog vlasnika. Tražimo da tužilaštvo ispita te navode, jer smo dovedeni do prosjačkog štapa“, poručio je Rajak.

Radnici su se obratili i predstavniku EU u Crnoj Gori ukazujući da poslodavac ne poštuje i krši zakone, Ustav i međunarodne konvencije na štetu radnika. Кao jedinu svijetlu tačku u nizu loših zbivanja, Rajak je naveo dvije sudske presude u korist radnika na iznos od 120 hiljada EUR za neiplaćene prekovremene sate, razliku zarade i godišnje odmore u periodu od 2013. do 2015. godine.

Presude su pravosnažne, a izvršitelj je blokirao račun Vektra Boke na taj iznos.

„Uspjeli smo da stavimo hipoteku na hotel Plaža i jednu parcelu u Sutorini, a da li ćemo se naplatiti, vidjećemo“, rekao je Rajak.

On je podsjetio da je račun Vektra Boke blokiran već duže vrijeme, a da vlasnik Dragan Brković nije vratio pet miliona EUR koje su prihodovali od prodaje imovine Vektra Boke.

Najčitanije