fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSud nije prihvatio inicijativu za ocjenu ustavnosti

Sud nije prihvatio inicijativu za ocjenu ustavnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ustavni sud nije prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o Privrednoj komori (PKCG), koju je podnio bivši poslanik Rade Bojović.

Tim odredbama je propisano da sva preduzeća, banke i druge finansijske organizacije postaju članovi PKCG danom upisa u centralni registar privrednih subjekata po automatizmu. Iz toga proizilazi njihova obaveza da plaćaju članarinu u PKCG, piše Dan.

Prema mišljenju Ustavnog suda, svi privrednici su obavezni da budu članovi PKCG i da plaćaju članarinu. Ustavni sud je takvu odluku donio na posljednjoj sjednici, ali je nije detaljnije obrazlagao.

Bojović je u inicijativi naveo da sporni članovi nijesu u saglasnosti sa temeljnim pravima i slobodama definisanim odredbama Ustava – sloboda udruživanja, zabrana diskriminacije, pravnog poretka i slobode preduzetništva.

On je dodao i da je odredba zakona suprotna evropskom pravu na slobodu okupljanja i udruživanja, kao i da ne uvažava stav o opštoj zabrani diskriminacije.

“Sporna odredba Zakona o PКCG u cjelini derogira pravo na slobodu udruživanja, koja jednako pripada svim građanima i preduzećima, kao i to da su ostala poslovna udruženja u Crnoj Gori koja se temelje na pravu slobodnog udruživanja – Montenegro biznis alijansa, Unija poslodavaca ili Udruženje stranih investitora izložena neposrednoj diskriminaciji, jer njihovi aktuelni ili potencijalni članovi, postaju takozvani sekundarni, imajući u vidu obavezujuće članstvo u Komori”, naveo je Bojović u inicijativi koju je Ustavni sud odbacio.

Najčitanije