fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSubvencije povlašćenim proizvođačima 19,1 milion EUR

Subvencije povlašćenim proizvođačima 19,1 milion EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Povlašćeni proizvođači električne energije prošle godine su za 11 mjeseci prihodovali 40,6 miliona EUR po osnovu prodate struje, od čega su po osnovu podsticaja, odnosno subvencija, od građana i privrede dobili čak 19,1 milion.

Ostatak od 21,5 miliona predstavljao je tržišnu cijenu proizvedene struje, pokazali su podaci Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE), dostavljeni Danu.

Povlašćeni proizvođači, kojih ima 26 i koji gazduju sa 39 elektro-energetskih objekata, od 2014. godine dobijaju podsticaje od građana i privrede preko računa za struju – stavke OIE1 i OIE2. Čim steknu povlašćeni status, imaju zagarantovan otkup svakog proizvedenog kilovatsata električne energije, po podsticajnoj cijeni.

Tako je na tržištu proizvedena električna energija za 11 mjeseci prošle godine vrijedjela 21,5 miliona, a povlašćeni proizvođači su dobili još 19,1 milion EUR po osnovu podsticaja. Svaki povlašćeni proizvođač dobija podsticaje 12 godina.

Podsticaje OIE1 od polovine 2019. godine plaća država iz budžeta, dok OIE2 plaćaju građani i privreda.

Najviše novca prošle godine su dobili vlasnici vjetroelektrane (VE) Кrnovo, firme Akuo energy iz Francuske i Masdar energy iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 15,92 miliona EUR. Od toga su po osnovu podsticaja dobili 7,8 miliona EUR.

Vlasnici Možure, projekta koji je pod lupom Europola i koji je pratilo niz kontroverzi, prihodovali su prošle godine 11 miliona EUR, od čega su 5,22 miliona po osnovu podsticaja. Prema Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), vlasnici Možura Wind parka, firme koja gazduje vjetroparkom u opštini Bar su Enemalta i Malta Montenegro Wind Power.

Od vlasnika mini hidroelektrana najviše su prihodovali vlasnici Hidroenergije Montenegro, koja gazduje sa osam mini hidroelektrana (mHE). Ta firma je prošle godine prihodovala po osnovu prodaje proizvedne električne energije u osam mHE četiri miliona EUR, od čega se na podsticaje odnosi 1,77 miliona.

Vlasnik 60 odsto kapitala te firme je Ranko Radović, dok je 40 odsto u vlasništvu firme Hemera, kojom gazduje Oleg Obradović. Radović je 60 odsto kapitala Hidroenergije prije nekoliko godina preuzeo od Aleksandra Mijajlovića i Ranka Ubovića.

Firma Кronor, čiji je većinski vlasnik firma Кroling Željka Miškovića, a manjinski Mont hidro kojim gazduje šura bivšeg premijera Igora Lukšića, prošle godine je po osnovu proizvodnje struje iz dvije mHE prihodovala skoro 1,75 miliona EUR, od čega po osnovu podsticaja malo preko 700 hiljada.

Firma mHE Vrbnica prošle godine je prihodovala 1,15 miliona, od čega 356 hiljada po osnovu podsticaja. Vlasnici te mHE su iz Slovenije.

Firma Nord energy je za 11 mjeseci prihodovala 287 hiljada za mHE Šeremet, od čega se 151,7 hiljada odnosilo na podsticaje. Većinski vlasnik te mHE je Vlastimir Golubović, preko firme Veleteks. Golubović je do polovine prošle godine bio na čelu Privredne komore.

Firma Igma energy je za mHE Bradavec i Piševska prihodovala ukupno 650 hiljada, od čega se na podsticaje odnosi 345 hiljada. Vlasnik Igme energy je Igor Mašović, brat dugogodišnjeg predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića.

Igma energy je vlasnik 29 odsto kapitala u firmi Nord energy. Ta firma je takođe, manjinski vlasnik u još nekoliko firmi koje gazduju sa mHE na sjeveru.

MHE Mojanska je prošle godine od podsticaja dobila blizu 800 hiljada EUR, a mHE Кutska 435 hiljada EUR. Mašović u objema firmama ima oko trećinu vlasništva.

Sistem podsticaja i zagarantovanog otkupa osmislile su i uvele prethodne vlade, pozivajući se na iskustvo EU, koja je davno prešla na drugi model davanja koncesija za mHE i VE, odnosno koncesiju daje ponuđaču koji traži najmanje novca za projekat izgradnje mHE ili VE.

Nova Vlada nije mijenjala propise, ali je stopirala potpisivanje nekoliko ugovora o koncesiji i nekoliko raskinula, zbog čega su u toku sporovi pred Privrednim sudom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije