fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeStvaraju pretpostavke za brzi nastavak gradnje autoputa

Stvaraju pretpostavke za brzi nastavak gradnje autoputa

Dubrovnik, (MINA-BUSINESS) – Vlada stvara pretpostavke za brzi nastavak gradnje autoputa Bar-Boljare, do granice sa Srbijom, a intenziviraju se i aktivnosti u pravcu početka realizacije naredne dvije dionice, saopštio je premijer Duško Marković na samitu u Dubrovniku.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da je Marković kazao da je izgradnja prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa u završnoj fazi i da se stvaraju pretpostavke za brzi nastavak njegove gradnje do granice sa Srbijom.

„Intenziviraju se i aktivnosti u pravcu početka realizacije naredne dvije dionice za koje su već kroz investicioni okvir za Zapadni Balkan obezbjeđena bespovratna sredstva od 5,49 miliona EUR“, rekao je Marković na samitu šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

On je dodao da je taj novac namijenjen za pripremu idejnih projekata i pratećih elaborata uticaja na zaštitu životne sredine i društvo, kao i da je realizacija tih aktivnosti u toku.

„Neka ovo bude poziv kompanijama iz vaših zemalja da pokažu interesovanje za realizaciju ovog projekta u partnerstvu sa Vladom, kroz model privatno-javnog partnerstva, kao što imamo i interesovanje kineskih kompanija“, poručio je Marković.

On je ocijenio da je saradnju zemalja centralne i istočne Evrope sa Kinom, u okviru mehanizma 16+1, uspješna i značajna, kao i da ima potencijale koje bi trebalo iskoristiti.

Marković je na samitu govorio o značajnim ekonomskim parametrima razvoja i dodao da Crna Gora posvećeno ispunjava evropsku agendu i nalazi se u odmaklim pregovorima o pristupanju.

„Kao zemlja koja pristupa EU, sa pažnjom i uvažavanjem pratimo i strateški dijalog i saradnju između EU i Kine“, rekao je Marković.

On je podsjetio da se značajan dio razvojne politike Crne Gore zasniva na unaprjeđenju infrastrukture i povezivanju, direktnim stranim investicijama, razvijanju energetike zasnovane na obnovljivim izvorima, turizmu, poljoprivredi i potenciranju razvoja malih i srednjih preduzeća.

„Saradnju na tim poljima u okviru 16+1 smatramo vrijednom i značajnom“, naveo je Marković.

On je, govoreći o infrastrukturi i povezivanju, akcenat stavio na Luku Bar, čije potencijale Crna Gora želi da iskoristi i stavi na raspolaganje trgovinskoj razmjeni između Evrope i Azije, odnosno EU i Kine.

„Ta luka predstavlja ogromnu ekonomsku i investicionu šansu i može biti vrlo upotrebljivo pomorsko i saobraćajno čvorište u ostvarivanju ciljeva u onome što smo prepoznali i u Dubrovačkim smjernicama – važnost inicijative Pojas i Put i EU Strategije povezivanja Evrope i Azije i uvećanja sinergije među njima“, precizirao je Marković.

On je zahvalio zemljama učesnicama 16+1 na podršci inicijativi crnogorskog Ministarstva kulture da se ispita mogućnost da u Crnoj Gori bude otvoren 16+1 hab kreativnih industrija.

„Glavni cilj inicijative je stvaranje uslova za rad i smještaj umjetnika iz 16+1 zemlje, koji će im omogućiti da u okviru svojevrsne rezidencijalne platforme, u jednom od crnogorskih gradova, u inspirativnom ambijentu i atmosferi razmjene ideje i stvore nove kreativne proizvode“, rekao je Marković.

Šefovi vlada država centralne i istočne Evrope i Kine pozdravili su dosadašnju saradnju ostvarenu kroz mehanizam 16+1 i poručili da su zainteresovani za nastavak i jačanje međusobnih odnosa.

Na samitu je posebno naglašena važnost saradnje u oblasti energetike, infrastrukture, saobraćaja, turizma, kao i finansija i digitalizacije.

Predsjednik Državnog savjeta Kine, Li Keqiang, kazao je da je potvrđena važnost saradnje unutar 16+1, posebno EU i Kine.

On je dodao da vjeruje da će saradnja unutar 16+1 doprinijeti većoj ravnoteži razvoja u Evropi, kao i da očekuje da će do naredne godine biti ostvaren cilj u trgovinskoj razmjeni od 100 milijardi USD.

Najčitanije

Prvi trijumf Norisa u Majamiju

Podgorica, (MINA) - Vozač Meklarena, Britanac Lando Noris, pobjednik je Velike nagrade Majamija, šeste...