fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStudenti posjetili trafostanicu Lastva

Studenti posjetili trafostanicu Lastva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Studenti prve godine specijalističkih studija Elektrotehničkog fakulteta obišli su danas trafostanicu „Lastva“ i upoznali se sa najsavremenijim rješenjima u oblasti visokonaponske opreme.

Posjetu je organizovao Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), kao dio višegodišnje dobre saradnje sa Elektrotehničkim fakultetom.

Inženjer CGES-a Aleksa Knežević studente sa programa Energetika i Automatika, smijer Elektroenegetski sistemi, do detalja je upoznao sa radom trafostanice, koja je dio energetske interkonekcije između Crne Gore i Italije.

PR menadžer CGES-a Nada Pavićević kazala je da je trafostanica „Lastva“ jedan od najznačajnijih elektroenergetskih objekata.

Ona je navela da je 26 studenata danas imalo priliku da se upozna sa funkcionisanjem tog objekta, koji je izgrađen po najvišim tehničko-tehnološkim standardima.

„Vjerujem da će ovi mladi, zahvaljujući izuzetnom domaćinu inženjeru Kneževiću, ovo današnje iskustvo na najbolji mogući način iskoristiti na putu daljeg profesionalnog usavršavanja”, kazala je Pavićević.

Kako je navela, na ovaj način CGES, kao društveno odgovorna kompanija, podržava model povezivanja teorije i prakse.

U CGES-u, kako je dodala Pavićević, smatraju da je to ključ uspjeha.

„Studentima moramo obezbijediti što više praktičnog znanja, kako bismo sjutra imali kvalitetan inženjerski kadar, koji će odgovoriti svim izazovima“, rekla je ona.

Prema riječima Pavićević, ova posjeta, koja je odavno postala praksa kada je CGES u pitanju, potvrda je simbioze te kompanije i Elektrotehničkog fakulteta, od koje upravo studenti imaju najviše koristi.

Profesor Elektrotehničkog fakuteta Vladan Radulović smatra da su takve posjete i obilasci izuzetno korisni za studente, jer upravo na takav način produbljuju znanje.

“Oni sagledavaju proces, opremu, postupke sa kojim su na fakultetu samo teorijski upoznati. Poseban značaj posjete trafostanici „Lastva“ je u tome što su studenti u prilici da vide najsavremenija rješenja u oblasti visokonaponske opreme, to je postrojenje izlovano gasom, na naponskom nivou 400 i 110 kilovolti (kV)“, naveo je Radulović.

Kako je dodao, to ovu trafostanicu čini jedinstvenom u Crnoj Gori, a poseban značaj je u tome što je ona dio sistema interkonekcije između Crne Gore i Italije.

Radulović je zahvalio CGES-u na organizovanoj posjeti, uz očekivanje da će saradnja biti nastavljena.

Iz CGES-a su dodali da i studenti smatraju da je današnja posjeta veoma korisna za praktičnu obuku.

Studentkinja Maja Vujisić navela je da je za studente posebno važno da teorijsko dopune praktičnim znanjem.

Ona je kazala da je za studente veoma značajno da posjete takve objekte, jer se na fakultetu baziraju na teoriji i imaju idealnu teorijsku osnovu, odnosno podlogu za dalji napredak i razvoj.

„Međutim, teorija je dosta suvoparna, ako ne možemo da je potkrijepimo nekim realnim primjerima. Ovo je jedno realno postrojenje i objekat koji nam oživljava tu teoriju i daje joj smisao. Za nas je idealna mogućnost da posjetimo ovo, kao i postrojenja koja smo ranije u saradnji sa CGES-om realizovali”, dodala je Vujisić.

Najčitanije