fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeStruja za autoput koštaće još sedam miliona EUR

Struja za autoput koštaće još sedam miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izgradnja elektromreže za dionicu autoputa Podgorica – Kolašin koštaće 38,2 miliona EUR umjesto planiranih 31,6 miliona, jer državno preduzeće Monteput, za razliku od kineskog izvođača, mora da plati i porez na dodatu vrijednost (PDV), saopšteno je iz crnogorske kompanije.

Prema pisanju Vijesti, elektromreža je zajedno sa petljom Smokovac, vodovodnom mrežom i prilaznim putevima na ostalim petljama dio “zaboravljenih” radova kojih nema u ugovoru o izgradnji te dionice, koji je prije pet godina potpisao tadašnji ministar saobraćaja Ivan Brojović sa kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Vlada je sredinom februara usvojila finansijski plan Monteputa i time dala saglasnost da se kompanija zaduži za 31,6 miliona EUR potrebnih za projekat napajanja ove dionice autoputa električnom energijom.

Izvršni direktor Monteputa, Jonuz Mujević, kazao je Vijestima da ih, nakon usvajanja plana, tačnije 19. marta, Ministarstvo saoraćaja i pomorstva obavijestilo da je Ministarstvo finansija dalo mišljenje da Monteput kao investitor ne može biti oslobođen plaćanja PDV-a prilikom realizacije pomenute investicije.

“Iz tog razloga uradili smo izmjenu finansijskog plana i ovog kreditnog zaduženja za iznos PDV-a od 6,64 miliona EUR, tako da je iznos kreditnog zaduženja 38,24 miliona EUR. Na izmjenjeni plan Vlada je dala saglasnost 25. aprila”, kazao je Mujević.

Monteput će osim dodatnog troška za PDV-a platiti i dodatne kamate za neplanirani dio zaduženja od 6, 6 miliona EUR.

CRBC je Zakonom o autoputu oslobođen plaćanja skoro svih dažbina pa i PDV-a na usluge i robu potrebnu za izgradnju.

Iz Monteputa su ranije saopštili da ih je Vlada obavezala da oni nađu izvođača za elektro mrežu na autoputu jer je ponuda CRBC-a za taj posao bila preskupa.

Nije navedeno kolika je bila ponuda kineskog izvođača, tako da nije jasno da li je njihova cijena bez PDV-a veća ili manje od sadašnje Monteputa od 38,2 miliona sa PDV-om.

Monteput će ovaj kredit dobiti od državnog Investiciono-razvojnog fonda (IRF), a on će taj novac dobiti od Evropske investicione banke (EIB).

Najčitanije

Sjutra utakmice 33. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 33. kola sjutra će biti nastavljeno takmičenje u Meridianbet Prvoj...