fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStruja poskupljuje od januara

Struja poskupljuje od januara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijena električne energije za domaćinstva povećaće se od 1. januara oko tri odsto, potvrđeno je Danu iz više izvora bliskih energetskom sektoru.

Razlog poskupljenja struje za kupce su visoke cijene električne energije na mađarskoj berzi struje (Hupeks), odnosno visoki iznosi fjučersa za narednu godinu.

List piše da će na osnovu toga Elektroprivreda (EPCG) najvjerovatnije tražiti da se cijena njenih usluga poveća oko šest odsto, što je maksimum propisan Zakonom o energetici.

Cijene fjučersa na Hupeksu su, prema informacijama lista, uvećane oko 50 odsto u odnosu na sadašnje na berzi.

Iz EPCG su kazali da još nijesu definisali cijene električne energije, jer je rok za to 15. decembar. Sada je cijena električne energije bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost (PDV) 8,2 centa po kilovat satu (kWh), a sa PDV-om 9,92 centa.

Cijena će uz povećanje od tri odsto iznositi 8,45 centi, odnosno 10,2 centa sa PDV-om. Na hiljadu kWh to je uvećanje od oko tri EUR.

Domaćinstva u prosjeku na mjesečnom nivou troše između 300 i 400 kWh.

Cijenu aktivne energije čine električna energija, mrežne usluge i naknade.

Električna energija je vezana za EPCG, a mrežne usluge za Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS). S obzirom na to da električna energija, odnosno usluge EPCG, u ukupnoj cijeni struje ili aktivne energije učestvuju sa oko 45 odsto, njihovo povećanje cijene usluga od šest odsto će se na ukupnu cijenu odraziti u vidu povećanja od oko 2,8 do 2,9 odsto.

Najčitanije