fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStranac vlasnik najvećeg depozita od 23,6 miliona EUR

Stranac vlasnik najvećeg depozita od 23,6 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U bankama na kraju marta su 62 građanina imala više od milion EUR, dok je vlasnik najvećeg depozita od 23,6 miliona EUR stranac, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Iz vrhovne monetarne institucije su rekli Pobjedi da je broj milionera u Crnoj Gori isti kao u martu prošle godine, dok je u odnosu na oktobar 2020. manji za jedan, dok je depozit najbogatijeg dupliran.

Sa jednim do pet miliona EUR raspolaže 59 milionera. Dva milionera na računima imaju pet do deset miliona, dok samo jedan ima više od deset miliona EUR.

Većina milionera su stranci. Oni su vlasnici 34 milionska računa, a 28 milionskih depozita pripada našim građanima. Prema zakonu o bankama, imena vlasnika bankovnih računa se ne objavljuju.

Kako je Pobjeda nedavno objavila, građani su na kraju marta u bankama imali 1,8 milijardi EUR, a štednja je u prošloj godini povećana 70,4 miliona. Od toga domaćim građanima pripada 1,29 milijardi, dok je na računima stranaca 509,6 miliona EUR.

Povećanju štednje u godini pandemije koronavirusa najviše su doprinijeli nerezidenti. Oni su u septembru prošle godine u ovdašnjim bankama imali 447 miliona, što je 62 miliona EUR manje nego na kraju prvog kvartala ove godine. Znatno manje od nerezidenata, ali ne i zanemarljivo, štednju su uvećali naši građani, koji su svoje depozite povećali za deset miliona EUR.

Zanimljivo je da je najveći depozit pojedinca od 23,6 miliona EUR na kraju marta bio veći od najvećeg pojedinačnog depozita neke kompanije koji je iznosio 22,1 milion. To ranije nije bio slučaj, već su firme prednjačile sa novcem ušteđenim u bankama.

Posljednjeg dana prvog kvartala depozit od milion EUR i više u bankama imalo je 246 firmi. Od toga je pet preduzeća raspolagalo sa novčanim sredstvima od 21,4 do 22,1 milion EUR.

“Ukupan iznos depozita ovih pet kompanija iznosi 108,8 miliona EUR. Ne raspolažemo zvaničnim podatkom o djelatnostima kojima se one bave”, precizirali su u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Depozit veći od pet miliona EUR ima 50 kompanija, a više od deset miliona njih 24.

Privrednici su na kraju marta u bankama ukupno deponovali 1,75 milijardi EUR.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...