fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrah od usporavanja ekonomskog rasta spustio cijene nafte

Strah od usporavanja ekonomskog rasta spustio cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 75 USD, pritisnute strahom od usporavanja ekonomskog rasta koja je potisnula u drugi plan izvjesno tijesno snabdijevanje nakon sukoba proizvođača.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 86 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,69 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 85 centi nižoj cijeni, od 73,71 USD.

Tržišta su na kraju prošle sedmice podržali podaci o padu američkih zaliha i naznake pojačane potražnje iz Kine i Indije, ali raspoloženje je u međuvremenu ponovo poljuljao rast broja zaraženih Covidom-19, prenosi Hina.

Širenje sojeva koronavirusa i nejednakost u pristupu vakcinama prijete oporavku globalne privrede, upozorili su u subotu ministri finansija G20.

“Trgovci se sada ponovno fokusiraju na širenje pandemije Covida-19, a cijene pritiska i zabrinutost širom svijeta zbog širenja novih sojeva, uprkos globalno tijesnom snabdijevanju”, rekla je analitičarka Rystad Energy-a, Louise Dickson.

Ti su strahovi potisnuli u drugi plan izvjesno tijesno snabdijevanje zbog sukoba vodećih proizvođača oko proizvodne politike.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici prekinuli su prošle sedmice razgovore o povećanju proizvodnje od avgusta do kraja godine, nakon nesuglasica između Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o produženju sporazuma o ograničenju snabdijevanja.

Iako neuspjeli razgovori znače manje nafte na tržištu u kratkoročnoj perspektivi, dugoročno otvaraju mogućnost izlaska pojedinih zemalja iz sporazuma i povećanja njihove proizvodnje, bez ograničenja, smatraju analitičari.

“Tržište je u posljednje vrijeme bilo pomalo negativno zbog sve raširenije ocjene da najnovija blokada OPEC+ možda najavljuje scenario ‘proizvodi i grabi koliko možeš’, što bi potencijalno značilo puno više nafte na tržištu”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Saudijska Arabija i Oman pozvali su u ponedjeljak na nastavak saradnje OPEC+.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 74,18 USD, što znači da je bila viša 2,21 USD u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije