fbpx
NaslovnicaGlavna vijestStijović: Agrobudžet razvojni i kreiran da pomogne proizvođačima

Stijović: Agrobudžet razvojni i kreiran da pomogne proizvođačima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agrobudžet, u iznosu od 50,9 miliona EUR, je razvojni i projektovan da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da razviju svoju proizvodnju u maksimalnoj mogućoj mjeri, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović.

„Sredstva opredijeljena za ovu godinu iznose 50,9 miliona EUR, od čega su izdvajanja iz nacionalnog budžeta 35,9 miliona EUR, što je najviše ikada. To je 32 odsto više u odnosu na prošlu godinu, 47 odsto više nego 2020. godine, a 60 odsto više u odnosu na 2019. godinu”, rekao je Stijović na konferenciji za novinare povodom predstavljanja Agrobudžeta.

Agrobudžetom za ovu godinu se, kako je precizirao, izdvajaju sredstva za mjere tržišne cjenovne politike, mjere ruralnog razvoja, obezbjeđuje se podrška servisima u poljoprivrednoj proizvodnji i sektoru ribarstva.

Takođe, sredstva su obezbijeđena i za podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, kao i programe fitosanitarnih mjera, bezbjednosti hrane i obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja.

“Jako važno je da nastavljamo sa sprovođenjem međunarodnih projekata kroz IPARD, MIDAS, IFAD i IPA projekte”, kazao je Stijović.

On je naveo da su prilikom kreiranja mjera uzete u obzir potrebe poljoprivrednih proizvođača, okolnosti otežanog poslovanja usljed post-covid krize ali i obaveze koje imaju u skladu sa EU.

“Takođe, sve mjere su značjano povećane, deset odsto ili više”, dodao je Stijović.

On je precizirao da je premija po grlu u govedarstvu povećana sa 75 EUR na 85 EUR. Od ove godine novina je i podrška za sistem uzgoja krava – tele tovnih rasa i iznosiće 130 EUR po grlu, ovčarstvo i kozarstvo sa devet na deset EUR po grlu, svinjarstvo sa 60 na 100 EUR, dok je osnovna klanična premija za tovljena grla u govedarstvu povećana sa 140 na 150 EUR.

“Osnovna premija za mlijeko iznosi osam centi po litru, plus pet centi za kvalitet, a za proizvođače koji mljekarama dostave više od pet hiljada litara mjesečno opredijeljena je dodatna podrška od jednog centa uključujući i količinu do pet hiljada litara”, naveo je Stijović.

Takođe, Ministarstvo je u cilju jačanja stočnog fonda opredijelilo milion EUR za nabavku visokoproduktivnih steonih junica gdje će iznos podrške biti 70 odsto, sve u cilju povećanja stočnog fonda i proizvodnje mlijeka.

Takođe, Ministarstvo je opredijelilo preko 30 odsto više sredstava za nabavku kvalitetnijeg sjemena za vještačko osjemenjivanje.

Stijović je naveo da je u cilju pospješivanja rodne ravnopravnosti kreriran značajan broj mjera sa dodatnom podrškom od deset odsto za gazdinstva čiji su nosioci žene. Pored toga, uvedena je nova mjera koja ima za cilj pospješivanje ženskog preduzetništva.

“Cilj je da se kroz različite vrste podrške osnaže mladi i žene u ruralnim područjima”, poručio je Stijović.

Poseban akcenat je, kako je dodao, stavljen na mlade ispod 40 godina, sa bespovratnom podškom do 100 odsto.

“Poseban fokus je stavljen na razvoj putne i ruralne infrastrukture, gdje će iznos sredstava podrške biti preko tri miliona EUR, što je 50 odsto više u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Stijović.

On je kazao da se nastavlja i sa podrškom sektoru ribarstva, jačanju marikulture, privrednim ribarima sa Skadarskog jezera, a radiće i na povećanju kapaciteta ribolovne flote i inovacijama na polju ribarstva.

“Ovako kreiran agrobudžet dobar je balans između realne situacije u Crnoj Gori i zahtjeva međunarodne zajednice”, ocijenio je Stijović.

On je najavio da će od naredne sedmice krenuti sa prezentacijama mjera Agrobudžeta po svim crnogorskim opštinama, nakon čega će biti objavljeni javni pozivi sa kriterijumima i uslovima za ostvarivanje podrške.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danas počinje isplata penzija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Isplata februarskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i...