fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStanić: Smanjiti akcize na gorivo 15 odsto

Stanić: Smanjiti akcize na gorivo 15 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) obnovila je svoj zakonski predlog o smanjenju akciza na gorivo 15 odsto, čime bi se, kako tvrde njeni predstavnici, značajno umanjile cijene i spriječilo da u bliskoj budućnosti dostignu rekordni nivo.

Portparol SDP-a, Mirko Stanić, podsjetio je da je krajem prošle godine cijena eurodizela iznosila 97 centi, dok je danas 1,14 EUR. Cijena eurosupera je porasla sa 1,13 EUR na 1,34 EUR.

“Cijene goriva u Crnoj Gori nezaustavljivo rastu već par mjeseci i upravo svjedočimo četvrtom uzastopnom povećanju u ovoj godini, a petom u nizu”, naveo je Stanić u saopštenju.

On je kazao da građani Crne Gore danas plaćaju skoro najskuplje gorivo u regionu, a prednjače i u odnosu na mnoge razvijene zemlje Evropske unije (EU), poput Austrije, Luksemburga, Poljske i Češke.

“Cijena litra goriva je, inače, ‘ugrađena’ u mnogu drugu robu i usluge i često upravo zbog tog rasta rastu i cijene ostalih proizvoda i usluga. Građani Crne Gore su već ekonomski izmučeni poslije jednogodišnje pandemije koronavirusa, kraha turističke sezone i pada aktivnosti u svim oblastima, usljed zabrane rada”, poručio je Stanić.

Svaka odgovorna vlast bi, kako tvrdi, radi sprječavanja daljeg urušavanja standarda građana radila na paralelnom smanjenu poreza i akciza i dodjeli pomoći za sve ugrožene kompanije i građane.

“Cijene goriva su porasle između 15 i 18 odsto u prethodna dva mjeseca, ali na žalost, aktuelna vlast ne pokazuje socijalnu odgovornost kada je ovaj problem u pitanju”, dodao je Stanić.

Kako te odogovornosti nema, a standard građana se svakodnevno urušava, iz SDP-a su pozvali sve kolege iz parlamenta da na prvoj narednoj sjednici Skupštine podrže predložene izmjene zakona, kako bi se građani i privreda rasteretili barem tog udara na budžet.

Najčitanije