fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStabilizacija bankarskog sektora podržala američke indekse

Stabilizacija bankarskog sektora podržala američke indekse

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli jer su, zahvaljujući spašavanju banaka, popustila strahovanja od krize i jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Dow Jones ojačao je 1,2 odsto, na 32.244 boda, dok je S&P 500 porastao 0,89 odsto, na 3.951 poen, a Nasdaq indeks 0,39 odsto, na 11.675 bodova, prenosi Hina.

Rast tržišta zahvaljuje se stabilizaciji bankarskog sektora zbog čega su popustila strahovanja od bankarske krize, koja su zavladala na tržištu nakon nedavnog kolapsa dvije američke banke – Silicon Valley i Signature – i zbog problema nekoliko drugih banaka, uključujući Credit Suisse.

Tokom vikenda švajcarske monetarne vlasti uspjele su isposlovati dogovor prema kojem će UBS kupiti Credit Suisse za 3,2 milijarde USD, međutim uz goleme otpise druge po veličini švajcarske banke, što je dovelo do velikih gubitaka dioničara i vlasnika obveznica Credit Suiseea.

To je izazvalo oštar pad cijene dionice Credit Suissea, ali je umirilo ulagače koji su se plašili prelijevanja problema iz te švajcarske na druge banke.

Oštro je pala, gotovo 50 odsto, i cijena dionice američke First Republic banke, iako je krajem prošle sedmice nekoliko velikih banaka položilo oko 30 milijardi USD depozita u tu banku.

Međutim, zbog odluke agencije S&P o smanjenju rejtinga te banke i vijesti da ona i dalje povlači novce iz Fedovog vanrednog programa za podršku likvidnosti, dionica First Republica i dalje je pod pritiskom.

Ipak, cijene većine ostalih dionica u bankarskom sektoru stabilizovale su se, pa je jučer S&P indeks tog sektora porastao 0,6 odsto.

„Iako su cijene dionica nekih banaka i danas pale, čini se da se sektor stabilizuje”, kazala je strateginja u firmi LPL Financial, Quincy Krosby.

Pozitivno na tržište utiču i špekulacije da bi zbog problema u bankarskom sistemu i popuštanja inflacionih pritisaka Fed mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Još nedavno očekivalo se da će Fed na dvodnevnoj sjednici, koja počinje danas, povećati kamate agresivnih 0,5 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopšte neće podići kamate ovoga mjeseca.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,93 odsto, na 7.403 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,12 odsto, na 14.933 poena, a pariski CAC 1,27 odsto, na 7.013 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije