fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSprovode sveobuhvatne reforme

Sprovode sveobuhvatne reforme

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je sprovela sveobuhvatne reforme, naročito u oblasti naplate prihoda i smanjenja dospjelog poreskog duga za skoro 200 miliona EUR, saopštio je direktor Miomir M. Mugoša na sastanku sa predstavnicima asocijacija poreskih obveznika.

On je, kako je saopšteno iz PU, kazao da je saradnja koju ta insistucija ima sa asocijacijama privrednika i strukovnih udruženja uspješna i značajna.

Mugoša je naveo da te asocijacije privrednika i strukovnih udruženja imaju značaj kao kontaktne tačke za komunikaciju sa poreskim obveznicima, zbog informisanja, edukacije i podsticanja dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa.

Sastanku su pored predstavnika PU prisustvovali predstavnici Privredne komore, Unije poslodavaca, Montenegro biznis alijanse i Asocijacije menadžera Crne Gore.

“Tokom sastanka predstavnici asocijacija upoznati su sa Planom za poštovanje poreskih propisa, rizicima koji su njima utvrđeni, kao i mjerama definisanim za tretman svakog pojedinačnog rizika, od proaktivnih do mjera nadzora i prinudne naplate”, navodi se u saopštenju.

Poseban fokus bio je na prezentaciji aktivnosti koje će PU u narednom periodu preduzeti zbog upoznavanja poreskih obveznika sa pravima i obavezama koje proističu iz poreskih propisa, a koje obuhvataju organizaciju edukativnih radionica i seminara, izradu informativnih materijala – instrukcija i brošura, te još proaktivniju podršku i usluge poreskim obveznicima, sve u cilju uspješnog tretmana rizika po poštovanje poreskih propisa.

“Plan za poštovanje poreskih propisa izrađen je u nastojanju PU da postupanje u svakom poslovnom procesu prilagodi stepenu rizika utvrđenom za pojedinačne djelatnosti i segmente poreskih obveznika, a u sklopu pristupa ustanovljenog u skladu sa najboljom međunarodnom praksom i preporukama eksperata Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...