fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSprovešće temeljne reforme u šumarskom sektoru

Sprovešće temeljne reforme u šumarskom sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vršilac dužnosti direktora Uprave za šume, Srđan Pejović, najavio je da će se u narednom periodu ići na postupno napuštanje koncesionog sistema i temeljne reforme u šumarskom sektoru.

On je, učestvujući na online konferenciji na temu Invazija koncesionara na šume Crne Gore, kazao da je koncesioni sistem, koji je uspostavljen 2007. godine, naslijeđeni problem, koji je prouzrokovao brojne dodatne probleme šumarskom sektoru.

Pejović je u saopštenju naveo da je to sistem u kojem struka nije uspjela da se odbrani od politike, zbog čega je neophodno napustiti taj sistem i krenuti u reorganizaciju Uprave za šume.

“Prema trenutno važećem Zakonu o šumama, osim koncesija moguće je prodavati i drvo u dubećem stanju, što je trenutna praksa, kao i po osnovu aukcijske prodaje na osnovu Zakona o državnoj imovini”, rekao je Pejović.

Prema njegovim riječima, ono što je sigurno je da će nakon reorganizacije biti neophodna i izmjena tih zakonskih rješenja, kako bi planirane reforme bile temljne.

“U narednom periodu intenzivno će se raditi u svim segmentima šumarstva, kako bi se trenutno stanje dovelo na onaj nivo koji naše šume zaslužuju, posebno kada je riječ o šumsko-uzgojnim radovima, zaštiti šuma, pošumljavanju, održivom korišćenju nedrvnih proizvoda, lovstvu”, kazao je Pejović.

On je najavio da je u toku i izrada Strategije razvoja šumarstva, u kojoj će detaljno biti precizirani svi budući koraci u šumarskom sektoru Crne Gore.

Pejović je poručio da je u narednom periodu neophodna podrška svih relevantnih institucija kako bi se planirane reforme, koje predstavljaju dugoročan proces, u potpunosti sprovele.

“Crnogorske šume zaslužuju da im se konačno vrati bar dio onoga što su one pružile nama i našoj državi”, smatra Pejović.

On je pozvao građane da se, ukoliko imaju bilo kakva saznanja o nelegalnim aktivnostima u šumarstvu, jave Upravi za šume i njemu lično.

“U cilju bespoštedne borbe protiv nelegalnih aktivnosti u šumarstvu, nećemo zaobići ni naše redove. Molim sve građane, ukoliko imaju saznanja da je bilo koji službenik Uprave za šume, bio on inženjer, tehničar, lugar ili neke druge struke, uključen u bilo kakvu bespravnu ili kriminalnu aktivnost na štetu Uprave i države, da ta saznanja podijele sa mnom, u direktnom razgovoru u kabinetu direktora, ili mi ista pošalju na mejl [email protected]”, naveo je Pejović.

On je rekao da čvrsto obećava da niko neće biti zaštićen, da će sve temeljno ispitati i eventualne počinioce procesuirati i dalje goniti prekršajno ili krivično.

“Dosta je bilo arčenja naših šumskih resursa od pojedinaca koji misle da su iznad države i zakona. Zajedno možemo sačuvati i unaprijediti naše šumsko blago”, zaključio je Pejović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podgorica, kisa

Vremenska prognoza: Danas umjereno do potpuno oblačno, povremeno kiša

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti umjereno do potpuno oblačno, povremeno...