fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpremni za podršku grantovima dodijeljenim u okviru poziva

Spremni za podršku grantovima dodijeljenim u okviru poziva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska IPA struktura je spremna za saradnju i podršku grantovima dodijeljenim u okviru poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Albanije, u cilju uspješne apsorpcije raspoloživih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Sekretarka Ministarstva finansija i nacionalna ovlašćena službenica za finansijsko upravljanje sredstvima IPA fondova, Ana Raičević, govorila je na svečanoj ceremoniji povodom dodjele grantova u okviru Trećeg poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Albanije, održanoj danas u Skadru.

Ona je, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom, čestitala svim aplikantima i istakla je da će projekti planirani novim pozivom podstaći turizam, zaštitu životne sredine, zapošljavanje, mobilnost radne snage, socijalnu i kulturnu inkluziju sa 2,1 milion EUR.

Crnogorska IPA struktura je, kako je dodala, spremna za saradnju i podršku nagrađenim grantovima, imajući u vidu zajednički cilj – uspješnu apsorpciju raspoloživih sredstava EU i unaprjeđenje evropskog puta.

Raičević je navela da se prednosti programa prekogranične saradnje ogledaju u stvaranju zajedničkog pogleda na prosperitetniju budućnost građana dvije zemlje, podržavanju dobrosusjedskih odnosa, podsticanju integracije u EU i promovisanju društveno-ekonomskog razvoja, te će, kako je ocijenila, crnogorska IPA struktura iskoristiti sve svoje raspoložive kapacitete.

Program se realizuje u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2014-2020) sa ukupnom vrijednošću od 10,7 miliona EUR, a uskoro se očekuje i najava četvrtog poziva predloga kako bi se raspodijelila preostala sredstva iz ovog programa, a koja iznose 2,8 miliona EUR.

“EU podržava programe prekogranične saradnje od 2008. godine, koji je značajno doprinio jačanju odnosa, ne samo između vlada dvije države, već i na nivou lokalnih zajednica, nevladinih organizacija i građana”, navodi se u saopštenju.

Na koferenciji u Skadru govorili su i IPA koordinator za Albaniju Ilir Beqaj, zamjenik nacionalnog IPA koordinatora u Ministartsvu evropskih poslova Bojan Vujović, programska menadžerka za teritorijalnu saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Melanie Bride i projektni službenik u Zajedničkom tehničkom sekretarijatu programa Nikola Đonović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije