fbpx
NaslovnicaBiznis grafikeSpoljnotrgovinska razmjena 1,45 milijardi EUR

Spoljnotrgovinska razmjena 1,45 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva četiri mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,45 milijardi EUR, što je 3,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 204,9 miliona EUR, što je 26,2 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 10,9 odsto i iznosio je 1,25 milijardi EUR.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,4 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 24,7 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza, najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva, u iznosu od 50,4 miliona EUR, koje čine električna energija 44 miliona EUR i ostalo.

U strukturi uvoza, najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 326,1 milion EUR, koje čine drumska vozila 126,3 miliona EUR i ostalo.

Najveći spoljnotgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 59,8 miliona EUR, Švajcarska 15,3 miliona EUR i Bosna i Hercegovina 13,2 miliona EUR.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 205,4 miliona EUR, Kina sa 157,6 miliona i Njemačka 132,5 miliona EUR.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije