fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpajanje preduzeća jedino moguće za nesmetano funkcionisanje željeznice

Spajanje preduzeća jedino moguće za nesmetano funkcionisanje željeznice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odluka Vlade da pripoji Održavanje željezničkih voznih sredstava Željezničkom prevozu ekonomski je opravdana i jedino je moguće rješenje, kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje željeznice, pokazala je analiza Ekonomskog fakulteta.

Poznavaoci prilika u željeznici pozivaju da se taj posao ne radi ishitreno, jer se plaše da bi novoformirano preduzeće moglo biti u gorem stanju od onog u kojem su trenutno dvije kompanije, prenosi portal RTCG.

Nakon gotovo 14 godina Održavanje željezničkih voznih sredstava trebalo bi opet da bude pripojeno Željezničkom prevozu. Na taj potez Vlada se odlučila zbog loših finansijskih rezultata Održavanja koje je potvrdila i analiza tima profesora Ekonomskog fakulteta.

“I da je sasvim izvjestan stečaj, prestanak rada tog preduzeća. Ukoliko se ne bi djelovalo takva situacija bi ugrozila poslovanje ostalih subjekata u željezničkom sektoru što bi imalo multiplikativne negativne efekte na cijeli taj sektor. Pa je i analiza pokazala opravdanost spajanja sa Željezničkim prevozom”, kazao je profesor Ekonomskog fakulteta, Vladimir Đurišić za TVCG.

Oba preduzeća godinama posluju s gubitkom uz nagomilavanje duga ali i radnika na čije zarade u prosjeku izdvajaju 70 do 80 odsto troškova.

“Učešće troškova zarada u operativnim troškovima na godišnjem nivou u EU je ispod 30 odsto. Nakon pripajanje jednog preduzeća drugom učešće troškova zarada u operativnim troškovima bila bi negdje na nivou 50 i 55 procenata”, naveo je Đurišić.

Problemi u željeznici kulminirali su, kažu poznavaoci prilika u tom sektoru, transformacijom jedinstvenog preduzeća na četiri. Zato su sada skeptični da će najavljeno pripajanje donijeti bolje rezultate.

Bivši radnik Željeznice, Milisav Dragojević, kazao je da su umjesto jedinstvene željeznice i desetak direktora i jedne administracije to pomnožili puta četiri.

“Imali smo slučaj da ovi novi direktori koji su se izabrali razdvajanjem, oni su za nekolika mjeseca uzeli preko milion EUR otpremnine. Ako se ne preduzmu energične mjere i do detalja sva ispita ja se bojim da taj sistem koji je i sad u lošem stanju ne bude možda još u gorem”, rekao je Dragojević.

Mirko Rmandić iz nevladine organizacije (NVO) Vozom kroz Crnu Goru rekao je da je trebalo napraviti strategiju i drugačije uraditi.

“Mi smo 2011. pisali da u Željeznici postoje dva preduzeća koja se bave održavanjem i da je jedno suvišno”, kazao je Rmandić.

Odluku Vlade o spajanju treba da potvrde skupštine akcionara obje kompanije sa dvotrećinskom većinom. Ta većina je neupitna jer u Željezničkom preduzeću država ima 92 odsto, a u Održavanju 87 odsto akcija. Problem bi mogao nastati ako manjinski akcionari glasaju protiv čime stiču pravo da im ove firme otkupe akcije. To bi, kako se procjenjuje, državu moglo da košta dva miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...