fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 i Dow indeks pali

S&P 500 i Dow indeks pali

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih nivoa, jer ulagače zabrinjava dalje širenje koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), dok je Nasdaq indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji.

Dow Jones je oslabio 0,49 odsto na 30.069 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,19 odsto na 3.691 bod. Nasdaq indeks je ojačao 0,45 odsto na rekordnih 12.519 bodova, prenosi Hrportfolio.

Rast Nasdaq indeksa zahvaljuje se skoku cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple i Facebook, kojima koronakriza nije nanijela štete, pa ih ulagači smatraju sigurnijima za ulaganje.

S druge strane, pale su cijene dionica u sektorima koji su posljednjih sedmica snažno rasli, jer su ulagači “igrali” na brzi oporavak ekonomije nakon vakcinisanja protiv koronavirusa.

Tako su u ponedjeljak najviše pale cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku 2,4 odsto, što je posljedica pada cijena nafte.

Podršku tržištima već sedmicama pružaju pozitivne vijesti o vakcini, jer ulagači očekuju da će se s primjenom vakcine ekonomska aktivnost normalizovati, a najveća svjetska privreda brzo oporaviti od koronakrize.

Analitičari upozoravaju da će proći još neko vrijeme dok koronavirus bude sasvim suzbijen. U međuvremenu, virus se i dalje brzo širi u mnogim saveznim državama SAD-u.

Vlasti u Kaliforniji su naredile većini stanovnika da zatvore trgovine i ostanu kod kuće, jer je dan prije zabilježeno rekordnih 30 hiljada novozaraženih virusom.

S druge strane, osim vakcine, podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne fiskalne podsticaje u američkoj ekonomiji, o čemu pregovaraju zastupnici u Kongresu.

Ulagači se nadaju da će republikanci i demokrate postići dogovor o novom paketu podsticaja vrijednom oko 900 milijardi USD do kraja godine.

I na evropskim berzama trgovalo se oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 odsto na 6.555 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,21 odsto na 13.271 bod, a pariski CAC 0,64 odsto na 5.573 boda.

Najčitanije