fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 dostigao novi rekord

S&P 500 dostigao novi rekord

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dostigao rekordni nivo, drugi trgovinski dan zaredom, što se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,36 odsto na 38.001 bod, dok je S&P 500 porastao 0,22 odsto na 4.850 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 odsto na 15.360 bodova, prenosi Hroptrfolio.

Rast indeksa treći dan zaredom najviše se zahvaljuje rastu tehnološkog sektora, nakon optimističnih prognoza o potražnji za čipovima.

U petak je S&P 500 premašio dotad rekordni nivo, dosegnut prije dvije godine, a u ponedjeljak je dodatno ojačao.

Indeks sektora proizvođača čipova dostigao je u ponedjeljak novi nivo, a rekordna je i cijena dionice proizvođača čipova Nvidie.

Sezona objave kvartalnih poslovnih izvještaja dosad nije bila baš impresivna, s obzirom na neujednačene rezultate najvećih banaka.

Ipak, ulagači se nadaju boljim vijestima idućih dana, kada će izvještaji, između ostalog, objaviti Netflix, Tesla, Abbott Laboratories, Intel i Johnson & Johnson.

U fokusu ulagača biće ove sedmice i novi podaci o kretanju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao i izvještaji o bruto domaćem proizvodu u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju.

Ulagači se nadaju da će nakon tih podataka biti nešto jasnije kada bi američka centralna banka mogla početi da smanjuje kamatne stope.

Zbog stabilnog rasta ekonomije, relativno visoke inflacije i poruka čelnika centralne banke da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata, splasnula su očekivanja da će Fed već u martu smanjiti cijenu novca.

Izglednije je, procjenjuju analitičari, da će rez kamata za 0,25 odstotnih bodova uslijediti na sjednici Feda u maju.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 odsto na 7.487 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,77 odsto na 16.683 boda, a pariski CAC 0,56 odsto na 7.413 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije