fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P 500 dostigao novi najviši nivo u istoriji

S&P 500 dostigao novi najviši nivo u istoriji

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica niza tehnoloških divova, kao što su Alphabet, Microsoft i Amazon.

Dow Jones ojačao je 171 bod ili 0,52 odsto, na 33.153 boda, dok je S&P 500 porastao 1,18 odsto, na 4.019 bodova, a Nasdaq indeks 1,76 odsto, na 13.480 bodova, prenosi Hina.

Proboj S&P 500 indeksa prvi put u istoriji iznad 4.000 bodova najviše se zahvaljuje snažnom rastu tehnološkog sektora.

Cijene dionica Microsofta, Amazona i Nvidie porasle su više od dva, a Alphabeta, krovne kompanije Googlea, više od tri odsto.

„Optimistični smo u vezi ove godine. Smatramo da će podsticajne mjere, popustljiva monetarna politika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) i otvaranje ekonomije zahvaljujući vakcinisanju stanovništva pozitivno uticati na zarade kompanija”, kazao je strateg u firmi Baker Avenue Asset Management, King Lip.

Podršku tržištima pružio je i plan investicionih ulaganja u SAD-u u iznosu od oko dva biliona USD, koji je dan prije predstavio predsjednik Joe Biden.

Taj plan uključuje ulaganja u puteve, željeznice i čistu energiju.

Pozitivno na tržište utiču i podaci koji ukazuju na oporavak najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Doduše, broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice je neočekivano porastao, ali drugi izvještaj je pokazao je da je proizvodna aktivnost u martu snažno porasla.

U skraćenoj radnoj sedmici, s obzirom na to da se u petak zbog praznika u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ne radi, sva tri indeksa zabilježila su rast.

Dow Jones ojačao je 0,25 odsto, dok je S&P 500 skočio 1,1, a Nasdaq indeks 2,6 odsto.

I na evropskim berzama su cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 odsto, na 6.737 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 odsto, na rekordnih 15.107 bodova, a pariski CAC 0,59 odsto na 6.102 boda.

Najčitanije

Milos Nikolic

Nikolić: Spajić zaustavio evropski put Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić, popuštanjem pred ucjenom za potpisivanje Rezolucije o genocidu...