fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSolarni paneli na tri hiljade kuća

Solarni paneli na tri hiljade kuća

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru donijela je odluku o realizaciji projekta Solari 3000+, kojim će se proizvodnja električne energije orijentisati na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida (CO2).

Kompletnu realizaciju projekta Solari 3000+ će voditi Komisija koju čine predstavnici Elektroprivrede (EPCG), ministarstava ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kapitalnih investicija, finansija, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Opštine Nikšić, Uprave za nekretnine i Eko fonda.

Iz EPCG su saopštili da projekat, koji će biti realizovan u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, podrazumijeva ugradnju solarnih panela na 3000 objekata za individualno stanovanje koji su pogodni za valorizaciju sunčeve energije.

EPCG je, kako su kazali, u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom saradnjom sa Evropskom unijom (EU), u cilju smanjenja emisije CO2, inicirala projekte koji se odnose na zamjenu i smanjenje korišćenja štetnih izvora energije.

„Kao jedan od projekata prelaska na korišćenje zelene energije, koja nema štetnih dejstava, EPCG želi da započne i ponudi građanima Crne Gore mogućnost generisanja sopstvene energije ugradnjom solarnih panela na objektima za individualno stanovanje“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, kazao je da Crna Gora ima nevjerovatan solarni potencijal, čak jedan od najvećih u cijeloj jugoistočnoj Evropi.

„Podgorica, na primjer, ima preko dvije hiljade sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori od 1,3 hiljade do dvije hiljade sati. U Njemačkoj na primjer broj sunčanih sati je od hiljadu do 1,2 hiljade, a već su izgradili solarnih elektrana snage 50 gigavat (GW) sati“, precizirao je Đukanović.

On je rekao da će tim projektom građanima Crne Gore predstaviti stvarne mogućnosti energetskih i finansijskih ušteda i zajedničkim snagama uticati na smanjenje emisije CO2.

„Realizacijom projekata iz oblasti solarne energije značajno ćemo doprinijeti očuvanju životne sredine. Nakon ovog projekta za domaćinstva, planiran je i projekat postavljanja solarnih panela na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i vodenim povrsinama”, poručio je Đukanović.

On je saopštio da će domaćinstva biti u prilici da sama proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju EPCG.

„To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će je sami proizvoditi, a rata će biti manja od njihovog prosječnog računa za struju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od pet do sedam godina, dobijaju besplatnu električnu energiju”, objasnio je Đukanović.

Iz EPCG su saopštili da je u toku intenzivan rad na pripremi javnog poziva za finansiranje projekta i nabavku opreme, dok su studija izvodljivosti i idejno rešenje, koji pokazuju opravdanost projekta, već pripremljeni.

Nakon toga građani, potrošači iz kategorije domaćinstva, mogu očekivati raspisivanje javnog poziva kojim će biti pozvani da se prijave za projekat, dok će istovremeno biti raspisan konkurs za preko 400 radnika za ugradnju solarnih panela.

Maksimalna vrijednost ovog projekta iznosi oko 30 miliona EUR.

EPCG, prema riječima njenih predstavnika, aktivno radi i na projektu koji podrazumijeva obilježavanje neplodnog zemljišta, na kojem bi se takođe instalirali solarni paneli, a u pripremi je i projekat solarne plutajuće elektrane na Slanom jezeru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...