fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažnijim povezivanjem do veće iskorišćenosti sredstava iz IPA fondova

Snažnijim povezivanjem do veće iskorišćenosti sredstava iz IPA fondova

Podgorica, Skoplje, (MINA-BUSINESS) – Snažnijim regionalnim povezivanjem može se postići veća iskorišćenost sredstava iz IPA fondova, ocijenjeno je na regionalnom sastanku IPA struktura u Skoplju.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je regionalnom sastanku, u organizaciji Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), prisustvovala crnogorska delegacija koju predvodi resorni ministar Aleksandar Damjanović.

“Regionalna saradnja u identifikaciji ključnih razvojnih oblasti i reformskih potencijala, kako na unapređivanja pravnog, ekonomskog i socijalnog okvira pojedinačnih zemalja, tako i na nivou efikasnije i adekvatnije apsorpcije finansijske podrške Evropske unije (EU) za uspostavljanje političke stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskog prosperiteta regiona, ključni su faktori napretka i približavanja naših zemalja članstvu u EU“, poručio je Damjanović u uvodnom obraćanju.

Imajući u vidu da predstoji implementacija IPA III finansijske perspektive, i da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da obezbijede dalju izgradnju i održivost institucija sa stabilnom i kredibilnom strukturom za programiranje i implementaciju, crnogorsko Ministarstvo finansija pokrenulo je inicijativu za okupljanje zemalja regiona, kako bi se na jednom mjestu, u otvorenom i prijateljskom razgovoru, razmotrili izazovi u radu i razmijenili projektni planovi u cilju što bolje iskorišćenosti IPA fondova, te skrenula pažnja Evropskoj komisiji (EK) na identifikovane potrebe regiona.

Regionalni pristup EU prema zemljama Zapadnog Balkana, kako je Damjanović ocijenio, predstavlja društveno-ekonomski koncept, koji igra značajnu ulogu u održivom razvoju regiona, ali i nacionalnih ekonomija.

On je naveo da povlačenje što više sredstava iz IPA fondova, kojima države finansiraju ključne reforme, treba da bude prioritet svih institucija, dok je uspješnost u ovom procesu jedan od najboljih indikatora ukupnog unapređenja institucionalnog sistema.

Nacionalna ovlašćena službenica za finansijsko upravljanje sredstvima IPA fondova (NAO), Ana Raičević, saopštila je da je u prethodnih godinu Ministarstvo napravilo značajne pomake kada su u pitanju administrativni kapaciteti i kadrovska politika unutar IPA strukture, te da Crna Gora sada spremnije dočekuje faze planiranja, ugovaranja i samog sprovođenja projekata.

„Međutim, evropske institucije se mijenjaju, pa samim tim i naša administracija treba da se modernizuje i prilagođava novim okolnostima, što znači da se usvajanje standarda, odnosno puno ovladavanje procedurama, može postići isklučivo kroz kontinuirano učenje i usavršavanje, odnosno spremnost na saradnju, kao najvažnije konstante za uspješan evropski put“, rekla je Raičević.

Učesnicima se, u ime domaćina, obratio ministar finansija Sjeverne Makedonije Fatmir Besimi, kao i predstavnik GIZ-a David Oberhuber.

Sastancima su prisustvovali predstavnici ministarstava finansija i evropskih poslova iz cijelog regiona, odnosno struktura u čijoj je direktnoj nadležnosti programiranje i upravljanje programima finansiranim iz EU fondova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije