fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSnažan rast S&P 500 indeksa

Snažan rast S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks snažno porastao, što se najviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon šest dana pada, a ulagače je ohrabrio i pad prinosa na obveznice.

Dow Jones ojačao je 1,88 odsto, na 29.683 boda, dok je S&P 500 porastao 1,97 odsto, na 3.719 poena, a Nasdaq indeks 2,05 odsto, na 11.051 bod, prenosi SEEbiz.

Nakon što je u utorak zaronio na najniži nivo u gotovo dvije godine, S&P 500 je porastao prvi put u posljednjih sedam trgovinskih dana. To se zahvaljuje korekciji cijena dionica, kao i padu prinosa na obveznice drugi dan zaredom.

„Prinosi na dvogodišnje državne obveznice neprestano su rasli proteklih sedmica, a sada su pali dva dana zaredom, što je tržištu dionica omogućilo predah”, kazao je strateg u firmi B. Riley Wealth, Art Hogan.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a najviše u energetskom, 4,4 odsto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Znatno su porasle i cijene dionica tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft, Amazon i Meta Platforms, kojima odgovara okruženje s nižim troškovima zaduživanja.

Međutim, dionica Applea pojeftinila je više od jedan odsto, nakon vijesti da je taj tehnološki div odbacio planove o povećanju proizvodnje njegovog novog iPhonea u ovoj godini, s obzirom na to da nije došlo do takvog rasta potražnje kakav se očekivao.

Tako je prekinut višednevni pad tržišta, koje je pod pritiskom strahovanja da će agresivno zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) gurnuti privredu u recesiju.

Prošle sedmice je Fed na trećoj sjednici zaredom povećao kamate 0,75 postotnih bodova, u rasponu od tri do 3,25 odsto, što je njihov najviši nivo od 2008. godine.

A čelnici Feda poručuju da će i dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših nivoa u više od 40 godina.

Predsjednik ogranka Feda u Atlanti, Raphael Bostic, kazao je da podržava još jedno povećanje kamata 0,75 postotnih bodova u novembru.

Predsjednik Feda u Čikagu, Charles Evans, poručio je da će Fed vjerovatno postaviti kamate na nivoe na kojima bi trebalo da budu početkom naredne godine.

To će usporiti rast ekonomije, a možda i izazvati dublju recesiju. Zbog toga je S&P 500 indeks od početka godine pao oko 22 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 odsto, na 7.005 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 odsto, na 12.183 poena, a pariski CAC 0,19 odsto, na 5.765 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije