fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjena ponuda zadržala cijene blizu 73 USD 

Smanjena ponuda zadržala cijene blizu 73 USD 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 73 USD, podstaknute smanjenom ponudom i strahovanjima od novih prekida isporuka zbog pojačanih tenzija na Bliskom istoku.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu bila je skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 72,66 USD. Na američkom tržištu barelom trgovalo po 31 cent višoj cijeni, od 63,18 USD, prenosi SEEbiz.

Američke sankcije Iranu dodatno su u maju smanjile izvoz sirove nafte iz te članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), što se nadovezalo na koordinirano smanjenje snabdijevanja iz vodećih proizvođača, dogovoreno krajem prošle godine.

Snabdijevanje je u fokusu i zbog pojačanih geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon oštećenja četiri tankera u teritorijalnim vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje su vlasti proglasile sabotažom. Zatim je Saudijska Arabija objavila informaciju o napadu dronova naoružanih eksplozivom na naftnu strukturu u blizini Rijada, za što su odgovornost preuzeli pobunjeni Huti u Jemenu.

Neimenovani američki zvaničnik optužio je Iran koji odbacuje optužbe, ali zbog skorašnje američke potpune blokade izvoza iranske nafte prijeti blokadom Hormuškog moreuza, ključnog plovnog puta u svjetskoj trgovini naftom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) povećale su vojnu pažnju u regiji, a saudijska vojna koalicija u Jemenu u četvrtak je izvela nekoliko vazdušnih napada na glavni grad Sanu, koju drže Huti. To je podstaklo strah od poremećaja u snabdijevanju iz regije koja podmiruje oko trećine globalne potražnje za naftom.

Pojačane napetosti na Bliskom istoku ove sedmice su zasjenile faktore koji pritišću cijene, poput neočekivanog povećanja američkih zaliha sirove nafte.

Tržište sada čeka junski sastanak OPEC-a i grupe nezavisnih proizvođača na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o (ne)produženju sporazuma o ograničenju snabdijevanja. Na sastanku ministara članica OPEC-a u Saudijskoj Arabiji ovog vikenda će se utvrđivati spremnost izvoznica da sprovode sporazum, uz očekivanu preporuku o njegovom proširenju.

Odvojeno je OPEC objavio podatak da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 72,61 USD, što znači da je porasla 1,35 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...