fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjena ponuda podigla cijene nafte prema 59 USD

Smanjena ponuda podigla cijene nafte prema 59 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 59 USD, podstaknute disciplinovanim ograničenjem ponude, padom američkih zaliha i optimizmom koji ulijeva najavljeni američki plan pomoći u koronakrizi.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 25 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 58,71 USD. Na američkom tržištu se povećala 31 cent, na 56 USD, prenosi Hina.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici produžili su u srijedu važeći sporazum o smanjenju snabdjevanja, signalizirajući zadovoljstvo što stanjuje zalihe u razdoblju kontinuirano neizvjesnog oporavka snabdjevanja u vrijeme pandemije koronavirusa.

Dokument koji je Reuters u utorak dobio na uvid pokazuje da bi smanjena proizvodnja prema OPEC-ovim procjenama trebalo da zadrži tržište u deficitu u ovoj godini, uprkos sniženoj procjeni potražnje.

Cijene podržava i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici, 994 hiljada barela, na najniži nivo od marta, prema podacima koje je u srijedu objavila američka vlada. Analitičari u Reutersovoj anketi predvidjeli su da će njen izvještaj pokazati blagi rast zaliha.

Trgovce ohrabruje i vijest da su demokrate u američkom Kongresu preduzele prve korake prema usvajanju 1,9 biliona USD vrijednog plana pomoći u koronakrizi, koji je izložio predsjednik Joe Biden.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 57,72 USD, što znači da je porasla 92 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije