fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlabiji promet na berzi

Slabiji promet na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i slabiji promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je ministar finansija Milojko Spajić najavio da će minimalna zarada u Crnoj Gori u narednoj godini porasti na 450 EUR, a prosječna na 700 EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 poastao je 2,6 odsto na 809,87 poena, a MONEX 1,1 odsto na 11.451,33 boda.

Promet realizovan kroz 34 transakcije iznosio je 88,41 hiljadu EUR i bio je 18 odsto manji od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su akcije Hipotekarne banke.

Rasle su akcije Elektroprivrede (EPCG) ,15 odsto na 3,68 EUR, Sveti Stefan hotela 14,5 odsto na tri EUR, Crnogorskog Telekoma 1,7 odsto na 1,2 EUR, Plantaža 3,4 odsto na 12,1 cent i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), tri odsto na 88 centi.

Dionice Hotelske grupe Budvanska rivijera ostale su na prošlosedmičnom nivou od šest EUR.

Trgovano je akcijama Instituta “Simo Milošević”, Poslovno logističkog centra Morača i Marine Bar, koje su na kraju sedmice koštale 26 EUR, odsnosno 3,2 EUR i 2,16 EUR. Dionice Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje u petak su koštale 40 centi, a Zetatransa 95 centi.

Promet akcijama fondova iznosio je 760 EUR, a trgovano je jedino Trendom, čije su dionice na kraju sedmice koštale 5,2 centa.

Ove sedmice je, pored povećanja minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori od naredne godine, iz Vlade najavljeno da će doprinosi za zdravstveno osiguranje biti ukinuti.

Spajić je u utorak, na konferenciji za novinare, predstavio mjere novog Maršalovog plana za građane i privredu, pod nazivom Evropa sad, kojim se želi obezbijediti dostojanstvo radnika i privlačenje investivcija kroz ulaganje u ljudski kapital i ubrzanu izgradnju potrebne infrastrukture.

On je dodao da će mjere koje će obezbijediti povećanja zarada biti dio predloga budžeta za narednu godinu, koji će Skupštini biti dostavljen do 15. novembra.

Spajić je objasnio da Maršalov plan predviđa za privredu smanjenje poreskog opterećanja na zarade, sa 39 odsto na 21 odsto, kao i da se država odriče prihoda u korist rasta privrede i dostojanstvenih pimanja radnika.

„Neće više biti doprinosa za zdravstveno osiguranje, jer svaki građanin Crne Gore ima pravo na zdravstvenu zaštitu, uz već najavljeno povećanje nivoa akciza na proizvode koji štete zdravlju građana“, precizirao je Spajić.

On je saopštio i da se u državnom trezoru na kraju septembra nalazilo oko 600 miliona EUR, dok je na dan imenovanja Vlade u njemu bilo oko 120 miliona EUR.

Iz Pokreta za promjene su ocijenili da najavljeni plan obiluje brojnim kontradiktornostima, neutemeljenostima i populizmom, dok su ga Socijaldemokrate nazvale neodrživim. Predstavnici Demokratske partije socijalista smatraju da je to pamflet Spajićeve političke partije u osnivanju, dok je na vanrednoj sjednici Predsjedništva Socijalnog savjeta ocijenjeno da je plan izuzetno hrabar i reformski.

Krajem sedmice je Odbor direktora avio-kompanije ToMontenegro objavio ugovor o radu sa izvršnim direktorom Predragom Todorovićem, koji prima platu od 4,4 hiljade EUR i naknadu za zakup stana do hiljadu EUR.

Prema ugovoru, koji je objavljen na sajtu airmontenegro.com, Todorović će dobiti jednokratni bonus od 30 hiljada EUR pod uslovom da u roku od godinu od osnivanja avio-kompanija počne sa obavljanjem komercijalne aktivnosti. Predviđen je i godišnji bonus od 20 hiljada EUR, ako kompanija u toku godine preveze od 50 hiljada do 100 hiljada putnika.

U slučaju raskida ugovora, Todoroviću bi pripale 24 prosječne neto zarade, ili više od 105 hiljada EUR.

Iz Montenegroberze je u petak objavljeno da su u sastav berzanskog indeksa MNSE10, nakon završene revizije, uvršteni Poslovno logistički centar Morača i Sveti Stefan hoteli, dok se u njegovom sastavu više ne nalaze Hipotekarna banka i Hotelsko turističko preduzeće (HTP) Mimoza.

Iz Montenegroberze je saopšteno da su obavili redovnu reviziju vodećeg indeksa (blue-chip), koji precizno mjeri kretanje cijena najreprezentativnijih akcija na berzanskom i slobodnom tržištu.

Sastav MNSE10 indeksa, pored dvije nove kompanije, čine i Crnogorski Telekom, CGES, Jugopetrol, Port of Adria, Hotelska grupa Budvanska rivijera, Luka Bar, Plantaže i EPCG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije