fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSkupština usvojila budžet za narednu godinu

Skupština usvojila budžet za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanici Skupštine usvojili su danas Zakon o budžetu za narednu godinu, koji je, prema ocjenama predstavnika Vlade, uravnotežen i održiv na srednji i kratki rok.

Za usvajanje budžeta glasala su 42 poslanika, dok je 30 bilo protiv.

Usvojena je i odluka o zaduživanju Crne Gore za narednu godinu.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je na sjednici, uoči glasanja o budžetu, usvojio tri amandmana Vlade koji su postali njegov sastavni dio.

Prvim se u dijelu primitaka vrši umanjenje od akciza za 18 miliona EUR i poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 15 miliona EUR.

Sastavni dio je postao i amandman kojim se državi u narednoj godini omogućava zaduženje do iznosa od 70 miliona EUR za potrebe finansiranja deficita, putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim insitucijama, sa domaćim i/ili stranim bankama, kroz emisiju obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

Budžet, na koji je bilo podnijeto čak 173 amanadmana, projektovan je na oko 2,46 milijardi EUR.

Poslanici opozicionih partija su, tokom rasprave u Skupštini, ocijenili da se priča o budžetu svela na priču o povećanju zarada, koja nema valjano ekonomsko opravdanje. Jedan dio poslanika parlamentarne većine zamjerio je Vladi što ih nije konsultovala prlikom izrade budžeta, dok je drugi dio poručio da je budžet patriotski, državnički i razvojni.

Raspravi u Skupštini prethodila je odluka ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, da povuče iz budžeta stavke o zaduženju, što je bio uslov da ga podrži skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet. Spajić je tada najavio da će izvršna vlast povući sve svoje amandmane, ali i odbiti ostale kao predlagač.

Prvobitnim predlogom budžeta bilo je predviđeno da se država naredne godine može zadužiti za 900 miliona EUR, odnosno 500 miliona EUR. Ta sredstva su bila planirana za otkup i/ili refinansiranje državnog duga i za potrebe finansiranja deficita u narednoj godini i stvaranja fiskalne rezerve za finansiranje nedostajućih sredstava za 2023. godinu.

Spajić je na sjednici Odbora, na kojoj se raspravljalo o podnijetim amandmanima, saopštio da će Ministarstvo prihvatiti amandmane poslanika vrijedne 65 miliona EUR.

Skupština nije prihvatila u načelu Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu. Iako on u načelu nije prihvaćen, Skupština je glasala o predlogu zaključka matičnog Odbora i usvojila ga.

Zaključak glasi da Skupština poziva Vladu na poštovanje i ispunjavanje svih preporuka Državne revizorske institucije (DRI) datih u izvještaju o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu.

Takođe, Vlada je dužna da prati realizaciju svih preporuka DRI koje se odnose na pojedinačne revizije urađene u periodu od oktobra prošle do oktobra ove godine i preporuka koje se ponavljaju iz ranijeg perioda i o tome kvartalno izvještava Skupštinu.

Skupština je usvojila dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se predviđa povećanje penzija od 1. septembra naredne godine.

Poslanici su usvojili Zakon o ostvarivanju prava na finansijsku podršku osobama koje su bila zaposlene u preduzećima u sektoru rudarske i metalske industrije, kojima je planirana isplata po 12 hiljada EUR.

Ministarstvo ekonomskog razvoja prihvatilo je ranije amandman poslanice Pokreta za promjene (PzP), Jovanke Bogavac, da se rudari beranskog rudnika uglja obuhvate zakonom o pomoći penzionerima rudarskog i metalskog sektora.

Skupština je usvojila akt kojim prestaje da važi Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju Montenegro Airlines (MA). Iz Ministarstva kapitalnih investicija kazali su da hoće da taj zakonski tekst stave van pravnog prometa, jer pravi štetu državi i državnom budžetu.

Poslanici su usvojili dopunu Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojom se omogućava primjena snižene stope od sedam odsto na promet usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera i kafe, u objektima za pružanje ugostiteljskih objekata.

Na sjednici su usvojeni Zakon o reprogramu poreskog potraživanja, izmjene i dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, izmjene Zakona o objedinjenoj registraciji i sistemu izvještavanja o obračunu i naplati poreza i doprinosa, kao i izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

Poslanici su usvojili i Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja u vezi sa platnim karticama, Zakon o računovodstvu, kao i izmjene i dopune zakona o porezu na dobit pravnih lica, privrednim društvima, o stečaju, kao i o nacionalnom brendu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije