fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSkok američkih indeksa

Skok američkih indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svojoj najboljoj sedmici od novembra, dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama.

Široki tržišni indeks napredovao je 1,2 odsto, dok je tehnološki bogat Nasdaq popeo 2,2 odsto i krenuo ka svom najboljem danu od februara. Dow Jones Industrial Average porastao je 200 bodova ili 0,5 odsto, prenosi SEEbiz.

S&P i Nasdaq bilježe najbolju sedmicu od novembra. S&P je porastao 2,8 odsto i predviđa se prekid trotjednog gubitničkog niza, dok je Nasdaq dobio više od četiri odsto i kreće se prema svojoj prvoj pozitivnoj sedmici u pet. Dow je porastao 0,7 odsto.

“Završavamo nestabilnu sedmicu na snažnoj noti”, rekla je viša investiciona strateginja u Edward Jonesu, Mona Mahajan.

Dionice su dobile podsticaj zahvaljujući snažnim rezultatima konkurenata u području vještačke inteligencije Alphabeta i Microsofta nakon zvona u četvrtak. Alphabet je skočio više od deset odsto na zaradi boljoj od očekivane u prvom tromjesečju i krenuo prema svom najboljem danu od jula 2015.

Kompanija je takođe odobrila svoju prvu dividendu i otkup od 70 milijardi USD. Microsoft je dodao 2,5 odsto jer je proizvođač softvera objavio snažne rezultate u fiskalnom trećem tromjesečju i pokazao ubrzanje rasta u oblaku.

“Obje su firme impresionirale investitore ne samo ulaganjem u vještačku inteligenciju, već i pokazivanjem rezultata”, rekao je Mahajan.

To je takođe pomoglo u ublažavanju nekih strahova zbog razočaravajućih smjernica Meta Platforms ranije ove sedmice.

Ulagači su takođe analizirali temeljne izdatke za ličnu potrošnju u martu nakon niza izvještaja koja su sugerisala usporavanje rasta i ljepljivu inflaciju. Mjerilo, isključujući hranu i energiju, poraslo je 2,8 odsto u odnosu na prošlu godinu i bilo je ispred očekivanih 2,7 odsto Dow Jonesa.

Lična potrošnja porasla je 0,8 odsto, ispred procijenjenih 0,7 odsto.

Ti su potezi pomogli Wall Streetu da povrati dio svoje pozicije nakon lošeg dana. Blue-chip Dow pao je u četvrtak 375 bodova nakon što su novi američki ekonomski podaci pokazali naglo usporavanje rasta i ukazali na postojanu inflaciju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Njujork dobio i drugi polufinalni meč

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Njujorka pobijedili su u Medison Skver Gardenu ekipu Indijanu 130:121...