fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSistemski rizik po finansijsku stabilnost umjeren

Sistemski rizik po finansijsku stabilnost umjeren

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sistemski rizik po finansijsku stabilnost je umjeren, ocijenio je Savjet za finansijsku stabilnost i istakao potrebu nastavka pažljivog praćenja pokazatelja stabilnosti, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je crnogorska privreda i dalje pod uticajem globalnih geopolitičkih neizvjesnosti.

Sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost, kojom je predsjedavala guvernerka Centralne banke (CBCG) i predsjedavajuća Savjetom Irena Radović, prisustvovali su članovi i to ministar finansija Novica Vuković, predsjednik Komisije za tržište kapitala Željko Drinčić i predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Marko Ivanović.

Na poziv Radović, sjednici je prisustvovao i direktor Fonda za zaštitu depozita Vojin Vlahović.

Članovi Savjeta su na sjednici razmatrali Informaciju o finansijskoj stabilnosti za četvrti kvartal prošle godine, u kojoj su predstavljeni trendovi i izazovi iz domaćeg i međunarodnog okruženja.

Podaci iz ovog dokumenta pokazuju da je rast ostvaren u skoro svim privrednim sektorima, pa se procjenjuje da će realni rast crnogorske ekonomije u prošloj godini iznositi oko šest odsto.

„U prethodnoj godini je zabilježeno usporavanje inflacije, pa je godišnja stopa inflacije u decembru bila 4,3 odsto, dok je prosječna stopa inflacije u prošloj godini iznosila 8,6 odsto“, precizira se u saopštenju.

Finansijski sektor je, na agregatnom nivou, u prošloj godini nastavio da bilježi pozitivne trendove.

„Na godišnjem nivou, kapital banaka je porastao 22 odsto, depoziti 4,8 odsto, a krediti 11,9 odsto. Učešće nekvalitetnih kredita i potraživanja u ukupnim kreditima na kraju prošle godine iznosilo je pet odsto, što je 0,04 procentnih poena manje nego na kraju trećeg kvartala, odnosno 0,7 procentnih poena manje u odnosu na kraj 2022“, dodaje se u saopštenju.

Na sjednici je iskazana puna posvećenost članova Savjeta procesu pristupanja Crne Gore jedinstvenom području plaćanja u eurima, odnosno SEPA sistemu.

U tom pravcu, CBCG i nadležna ministarstva preduzimaju intenzivne aktivnosti na pripremi aplikacije za pristupanje SEPA sistemu, koja će u narednom periodu biti upućena Evropskom savjetu za plaćanja.

„Pristupanje SEPA sistemu predstavljalo bi jedan od najjasnijih signala konkretnog približavanja naše zemlje Evropskoj uniji (EU), uz brojne benefite za građane i privredu u vidu pojednostavljenja procesa, unapređenja brzine i smanjenja troškova transakcija“, konstatovano je na sjednici.

Na sjednici je razmatrano i pitanje potencijalne emisije državnih obveznica na domaćem tržištu.

Savjet je tu inicijativu ocijenio pozitivnom, ističući potrebu da Vlada, u kontekstu pogoršanih uslova zaduživanja na međunarodnom finansijskom tržištu, istraži sve potencijalne izvore finansiranja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije