fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSindikat KAP-a: Menadžment traži da se radnici iščlane

Sindikat KAP-a: Menadžment traži da se radnici iščlane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sindikat Kombinata aluminijuma (KAP) optužio je menadžment kompanije da traži od zaposlenih da se iščlane iz te sindikalne organizacije.

„Nakon sjednice parlamentarne Кomisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, održane u srijedu, menadžment je počeo da vrši pritisak na zaposlene da se iščlane iz postojećeg sindikata i formiraju novi“, saopšteno je iz izvršnog odbora Sindikata КAP-a, piše Dan.

Oni su podsjetili da se na sjednici Komisije govorilo o aktuelnoj situaciji u КAP-u i poštovanju radnih i sindikalnih prava zaposlenih.

Iz sindikalne organizacije su naveli da upravnici obilaze radnike i „savjetuju“ ih da formiraju novi sindikat koji će imati podršku menadžmenta fabrike, jasno aludirajući da nije u njihovom interesu da ih zastupa trenutna predsjednica Sindikata КAP-a, Sandra Obradović.

Oni du dodali da je Obradović dobila otkaz 2015. godine upravo zbog jasnog zalaganja za poštovanje radnih i sindikalnih prava zaposlenih, koja su kao takva zagarantovana nacionalnim i međunarodnim propisima.

Iz Sikdikata su kazali da od jula 2013. godine zbog djelovanja menadžmenta zaposleni u КAP-u nijesu u mogućnosti da ostvare osnovna radna prava, uključujući i pravo na korišćenje godišnjeg odmora.

Pored toga, rad Sindikata u КAP-u je onemogućen budući da je 2016. godine menadžment u saradnji sa stečajnim upravnikom iselio sindikat iz zakonom ustupljenih sindikalnih prostorija i obustavio izdvajanje sindikalne članarine i kase uzajamne pomoći, sve s ciljem da se oteža i onemogući dalje sindikalno djelovanje u kompaniji.

„Menadžment koji je, uz svesrdnu pomoć stečajnog upravnika i institucija sistema, ukinuo zaposlenima sva radna i sindikalna prava, sada zagovara sindikalno djelovanje. To pokazuje da je velika nervoza u redovima menadžmenta pošto su mediji objavili prve korake u radu Кomisije, jer se očekuje da će organi novoformirane vlasti usloviti menadžment da vrati zaposlenima, međunarodnim i domaćim zakonodavstvom garantovana radna prava i pravo na sindikalno organizovanje i djelovanje. U toj očekivanoj situaciji menadžment želi da uspostavi sindikat koji će da igra kako oni sviraju“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije

Očekuju interesovanje renomiranih svjetskih kompanija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Na pretkvalifikacioni tender za dionicu auto-puta Mateševo - Andrijevica očekuje se...

Indeksi porasli