fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSimović: Budžet je razvojni i usmjeren na podršku građanima

Simović: Budžet je razvojni i usmjeren na podršku građanima

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Budžet Opštine Nikšić u ovoj godini nije izborni, već domaćinski i predstavlja maksimalnu moguću brigu prema svim građanima i potrebi preduzetnika u vremenu kada se suočavaju sa posljedicama pandemije koronavirusa, saopštio je predsjednik Opštine, Milutin Simović.

On je naveo da se opštinski budžet ovih dana označava kao predizborni sa ”već uobičajenih adresa” i da se u pojedinim budžetskim stavkama žele predstaviti pretjerana, nedozvoljena, jednokratna socijalna davanja motivisana predstojećim izborima.

”Budžet nije izborni, već predstavlja izraz podrške brojnim poljoprivrednim proizvođačima i prema potrebi očuvanja i unapređenja brojnih socijalnih servisa u našem gradu. Predstavlja i brigu o institucijama u oblasti kulture, sporta, potreba mladih i stvara pretpostavke za realizaciju projekata u saradnji sa civilnim sektorom”, rekao je Simović na sjednici Skupštine u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, tim budžetom, zacrtanim kao razvojni, omogućava se realizacija brojnih infrastrukturnih projekata u Nikšiću.

Lokalna uprava je najavila projekat pod nazivom Nikšić je moja adresa, kojim se građanima omogućava kupovina stanova po povoljnim uslovima, a za koji je ”zeleno svijetlo” danas dala lokalna Skupština.

Simović je saopštio da slijedi raspisivanje javnog poziva bankama koje će učestvovati u projektu, za ponuđače stanova i zainteresovane korisnike projekta.

”Najavili smo podršku ženskom preduzetništvu u vidu grantova u iznosu od 40 hiljada EUR i konkurs je raspisan 28. januara, a danas je usvojena i odluka o isplati naknada za novorođenčad i isplata će početi ovih dana”, rekao je Simović.

Skupština je usvojila i odluku o podršci starim licima i osobama sa invaliditetom, kroz obezbjeđivanje participacije za geronto domaćice.

Lokalna uprava je, kako je podsjetio Simović, obezbjedila sredstva za finansiranje projekata nevladinih organizacija (NVO) u iznosu od 50 hiljada EUR i u toku je konkurs za izbor članova komisije, a slijedi i poziv za dostavljanje projekata.

”Najavili smo i projekat Krenimo zajedno i već 11 mladih ljudi razvija svoje ideje u okviru tri platforme, a na završeni konkurs za podršku iz oblasti sporta prijavilo se 50 klubova. Sagledavamo mogućnosti i za oživljavanje Fudbalskog kluba Čelik”, rekao je Simović.

On je, govoreći o agrobudžetu, saopštio da je lokalna uprava uputila zahtjev Ministarstvu poljoprivrede da im dostave podatke o otkupu mlijeka za januar, nakon čega će proizvođačima biti isplaćene subvencije.

Simović je najavio i da će Opština obezbijediti placeve i osloboditi plaćanja komunalija za izgradnju stambenih zgrada za penzionere i zdravstvene radnike.

Skupština je usvojila predloge odluka o bližim kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita građanima radi obezbjeđenja stana, o utvrđivanju novčane naknade za novorođeno dijete na području opštine, kao i o pružanju usluge pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom za ovu godinu.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...