fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSet predloga izmjena zakona četiri mjeseca u skupštinskoj proceduri

Set predloga izmjena zakona četiri mjeseca u skupštinskoj proceduri

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predlozi izmjena i dopuna zakona o poreskoj administraciji i finansiranju lokalne samouprave, koje je Vlada dostavila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku, duže od četiri mjeseca su u skupštinskoj proceduri, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu finansija, Janko Odović.

On je Danu kazao da se poslanici o tim predlozima nijesu izjasnili ni sredinom juna, kada je usvojen Zakon o budžetu za ovu godinu, i dodao da se Evropska komisija (EK) prije par dana interesovala, između ostalog, i o temama koje tretiraju ti propisi.

“Svjedoci smo da su se određene osobe u prethodnom periodu enormno bogatile, te značajno povećale svoju imovinu. Analize koje smo radili pokazale su da prijavljeni prihodi tih osoba apsolutno ne korespondiraju sa vrijednošću njihove imovine. To je, očigledno, jasno i građanima”, rekao je Odović.

On je objasnio da bi se usvajanjem seta tih zakona omogućilo da Uprava prihoda i carina obavi procjenu vrijednosti imovine određene osobe, a da se onda oporezuje neprijavljeni dohodak, odnosno prihodi tih osoba, koji su omogućili sticanje predmetne imovine.

“Oporezivala bi se razlika između vrijednosti imovine umanjene za iznos prijavljenog dohotka, dakle realno ostvareni, a neprijavljeni i neoporezovani dohodak”, dodao je Odović.

On je naveo da se EK interesuje u vezi sa novom poreskom stopom za neprijavljeni prihod i načinom na koji se primjenuje to rješenje, koje nije moguće spovesti bez usvajanja predloženih izmjena Zakona o poreskoj administraciji.

Odović je kazao da je, u okviru pitanja iz oblasti oporezivanja, Ministarstvo finansija upitano o načinu na koji se može primijeniti nova poreska stopa na neprijavljeni prihod, kao i kada se očekuje usvajanje Zakona o poreskoj administraciji.

“Imamo jednu paradoksalnu situaciju – jeste pohvalno to što je Skupština usvojila izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim je predviđeno da stopa za neprijavljeni prihod iznosi 80 odsto, ali nijesu razmatrane izmjene ova dva prateća predloga zakona, da bi se obezbijedio način na koji će država naplaćivati te prihode. Došli smo u situaciju da imamo propisanu stopu oporezivanja neprijavljenih prihoda, ali nemamo mogućnost da tu stopu primijenimo. Nažalost, zbog toga bi se moglo reći da su oni sumnjivo enormno bogati i dalje bezbjedni”, saopštio je Odović.

Iz Ministarstva su apelovali da poslanici što prije razmotre set predloženih zakona, koji su u skupštinskoj proceduri od 14. maja.

“U kontekstu predloga koji mjesecima čekaju razmatranje, ukazujemo da rast prihoda od akciza u dosadašnjem periodu kompenzuje planirani efekat predloženih zakonskih rješenja, koja se odnose na akciznu politiku. Ova Vlada je već pokazala kako se može boriti protiv šverca cigareta”, naveo je Odović.

On je dodao da su, i pored toga što budžet trpi zbog neusvajanja predloženih izmjena zakona, uspjeli da boljom naplatom prihoda tokom ljetnje turističke sezone i povećanom poreskom disciplinom doprinesu da se u najvećoj mjeri do sada kompenzuju planirani efekti, koji treba da prate mjere iz ovogodišnjeg budžeta.

“Da je Skupština usvojila predložene zakone, državni budžet, koji tri mjeseca zaredom bilježi suficit, imao bi još veće prihode, pa bi i građani neposredno mogli da osjete povećanje životnog standarda. Pored povećanja prihoda državnog budžeta za nekoliko desetina miliona EUR i poboljšanja životnog standarda građana, posebno je važno to što upoređivanje vrijednosti imovine sa prijavljenim prihodima predstavlja jedan od efikasnih alata u borbi protiv korupcije”, saopštio je Odović.

On smatra da je, u susret usvajanju Nacrta zakona o porijeklu imovine, posebno značajno imati ove dugoočekivane prateće zakone za oštriji obračun sa neprijavljenim prihodima.

“Radna grupa za izradu Nacrta zakona o porijeklu imovine priprema normativna rješenja, uz pomoć međunarodnih eksperata. Radi efikasne borbe protiv korupcije, neophodno je postojanje oba ova instrumenta”, zaključio je Odović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Damir Šehović SD

Šehović: Vjerujem da će savez SD-a, SDP-a i LP-a brzo biti ozvaničen

Podgorica, (MINA) - Nijedna opoziciona stranka nema pravo da na izazove koji su sve...