fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŠest crnogorskih predstavnika takmičiće se za nagradu CEMEX

Šest crnogorskih predstavnika takmičiće se za nagradu CEMEX

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Čak šest crnogorskih građevinskih projekata, koji su odabrani na nacionalnom predtakmičenju, učestvovaće na ovogodišnjem takmičenju za međunarodnu Građevinsku nagradu CEMEX u Meksiku.

Crna Gora će ove godine imati predstavnike u četiri glavne kategorije, ali i konkurente za dvije posebne nagrade – održivu gradnju i društvenu vrijednost projekta.

Projekte za međunarodno takmičenje izabrao je nezavisni stručni Odbor za nagrade u čijem su sastavu Miloš Knežević, Julijana Vuković i Ivana Tešović.

Projekat Rezidencijalni kompleks Zain Park, nacionalni je pobjednik i predstavnik u kategoriji stambene građevine, dok će se Crnogorska akademija nauke i umjetnosti takmičiti u kategoriji javne i poslovne građevine.

Most Moračica će biti predstavljen u kategoriji infrastrukturne građevine, a izgradnja šetališta na rijeci Morači i rekonstrukcija Njegoševog parka u kategoriji zajednički prostori.

Dobitnik posebne nagrade za Održivu gradnju je Kuća maslina, koja će u istoj kategoriji biti konkurent na prestižnom međunarodnom takmičenju, dok će, kao dobitnik posebne nagrade za Društvenu odgovornost biti predstavljen Projekat MIKRO 020.

Predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska, Alen Voloder, rekao je da uspješnu gradnju u Crnoj Gori ne pokazuje samo broj nagrađenih projekata na nacionalnom nivou, nego i brojni crnogorski projekti koji su već ranije globalno nagrađeni u vrlo jakoj konkurenciji.

„Siguran sam da će i ove godine raznolikost namjena i načina gradnje naših predstavnika, koje će međunarodna stručna publika imati prilike da vidi, ponovo pokazati da možemo konkurisati i s projektima iz najvećih zemalja“, saopštio je Voloder.

Crnu Goru su na međunarodnoj Građevinskoj nagradi CEMEX predstavljali brojni uspješni građevinski projekti, a do sada su je osvojila četiri projekta – porodična kuća u Stolivu koja je 2012. osvojila treće mjesto za održivu gradnju, stambena kuća u Bijelom Polju koja je 2018. osvojila treće mjesto u kategoriji stambene građevine i Chalet Jelovac u Kolašinu koji je prošle godine osvojio drugo mjesto u kategoriji stambene građevine.

Prošle godine je nagrada za održivu gradnju dodijeljena projektu Likovne akademije na Cetinju.

Građevinska nagrada CEMEX uspostavljena je u cilju prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području građevinarstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika i dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama stambene građevine, javne i poslovne građevine, subvencionisana stambena gradnja, zajednički prostori te infrastrukturne građevine.

Posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...